Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnadödligheten minskar - men sakta

Annons

Kampen mot barnadödligheten i världen måste gå snabbare, anser Unicef. Med nuvarande takt riskerar millenniemålet - en minskning med två tredjedelar till 2015 - att inte nås förrän 2028, visar en rapport.

Enligt nya siffror dör 18 000 barn under fem år varje dag. Årligen handlar det om 6,6 miljoner barn, att jämföra med 12,6 miljoner år 1990.

De flesta dör i sjukdomar som diarré och lunginflammation, som lätt kan förebyggas med hjälp av vaccin, näring och grundläggande sjukvård. Det är en utmaning att se till att alla barn får del av dem, skriver Unicef i ett pressmeddelande.

Några av världens fattigaste länder - Bangladesh, Etiopien, Liberia, Malawi, Nepal och Tanzania - har redan lyckats uppnå millenniemålet, vilket visar att förbättringar är möjliga att genomföra i hela världen, enligt Unicef.

De afrikanska länderna söder om Sahara, där barnadödligheten är hög, fortsätter också att utvecklas positivt. I västra och centrala Afrika går framstegen långsammare.

Några länder går dock emot trenden: i Kongo-Kinshasa, Tchad, Somalia, Mali, Kamerun och Burkina Faso ökar antalet dödsfall per år, enligt Unicef.

Mer läsning

Annons