Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnaby har snart löst sista mordet

Kommissarie Tom Barnaby löser snart sista mordgåta. Efter 13 år, över 80 avsnitt och mer än 200 mord lämnar skådespelaren John Nettles den omåttligt populära serien "Morden i Midsomer".

Jag ville inte bli den äldsta tv-deckaren i historien, säger han.

"Morden i Midsomer" hör till sommaren i svensk tv, men för ovanlighetens skull visar SVT tre avsnitt av den populära deckarserien, med start den 30 december.

Den 66-årige skådespelaren John Nettles blev känd för svensk tv-publik när han spelade deckaren Jim Bergerac för drygt 20 år sedan.

200 mord

Sedan 1997 har han löst över 200 mord som kriminalkommissarie Tom Barnaby i "Morden i Midsomer", en liten fiktiv by där mörka hemligheter döljs under ytan och ständiga dödsfall är vardagsmat för invånarna.

Ett engelskt samhälle med fler mord än antalet invånare.

Det var någon som räknade ut att enligt all logik och alla teoretiska modeller borde det vara jag som är mördaren och hjärnan bakom alltihop. Det är en mordserie med mycket humor och jag tror det är därför den har blivit så populär i Sverige trots att den är väldigt engelsk, säger Nettles till TT Spektra.

Svårt beslut

Men nu är det snart slut. Snart gör John Nettles sin sista säsong i serien.

Jag ville dö heroiskt på min post, men troligen kommer Barnaby sakta att blekna bort, avslöjar Nettles.

Att lämna rollen efter 14 år har varit ett svårt beslut att fatta.

Tom Barnaby är en väldigt kontrollerad och ganska tråkig karaktär. Otroligt engelsk och reserverad. Det känns som att vi har hållit på länge, i en miljon år. Jag trodde aldrig att serien skulle bli så populär när vi spelade in det första avsnittet och att vi skulle fortsätta så länge. Hela teamet har blivit som en familj, men nu vill jag göra annat, säger Nettles.

Jane Wymark som spelar Barnabys hustru Joyce kommer också att skrivas ur serien samtidigt som John Nettles.

Svensk fru

Skådespelaren Jason Hughes som spelar assistenten Ben Jones har en svensk fru som är smyckesdesigner och är ofta i Sverige.

Vi ska upp till norra Sverige snart där min fru har släkt. Jag har förstått att serien är väldigt populär hos er, säger Hughes.

Han berättar att John Nettles besked om att lämna serien först kom som en chock för honom och de övriga.

Vi har haft ett så bra samarbete och först var jag rätt besviken över hans beslut. Ett tag var det väldigt osäkert hur serien skulle fortsätta. Men jag förstår hans val, säger Hughes.

Ersättare ej klar

Det är ännu inte klart vem som kommer att ersätta John Nettles som blir kvar till sin 14 säsong och inte lämnar serien förrän i slutet av 2010.

Men "Morden i Midsomer" ska fortsätta.

John Nettles ska ägna sig åt sitt nästa projekt, en dokumentärfilm om den tyska ockupationen av Jersey under andra världskriget.

Det kändes som det var dags att lämna in polisbrickan. Det är alltid bäst att sluta i rätt ögonblick, när folk vill ha mer än att kliva av scenen efter att ha blivit utbuad av publiken, säger John Nettles.