Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn dog i bombattentat mot sorgetåg

I Irak räknade man på fredagen till 18 döda i attentat, trots ett stort säkerhetspådrag betingat både av julen och av en shiamuslimsk högtid.

I Bagdadförorten Sadrstaden, med övervägande shiitisk befolkning, dog sex personer och 26 skadades när en vägbomb detonerade vid en procession som hölls med anledning av högtiden ashura. De flesta av dödsoffren var barn, uppgav departementskällor.

På söndag kulminerar högtidlighållandet av ashura, en sorgehögtid då shiamuslimer uppmärksammar minnet av profeten Muhammeds barnbarn Husayn, som mördades år 680 enligt kristen tideräkning. Händelsen fick avgörande betydelse för splittringen redan i islams tidiga historia mellan religionens två huvudinriktningar.

Även dagens näst allvarligaste händelse inträffade i östra Bagdad. I Ubaydi-området krävdes fyra liv vid granatbeskjutning mot bostadskvarter på kvällen.

Tre lärare hittades ihjälskjutna i Mosul. De tre ska ha haft anknytning till den myndighet som ansvarar för folkräkning - ett känsligt ämne i Irak, bland annat på grund av tvångsförflyttningar som skedde under Saddam Husseins tid.

I Diyala-provinsen hittade man två unga män mördade. De två, som var bröder till borgmästaren i en stad med sunnibefolkning, hade kidnappats dagen innan.

Nära syriska gränsen utfördes ett självmordsattentat med bil mot en kurdisk säkerhetspatrull. Där dog en av de kurdiska peshmerga-soldaterna - som är den mest etablerade säkerhetsstyrkan i området - och flera av de skadade var illa tilltygade.

På julaftonen blev dödstalet minst 19, med 80 skadade, när två bomber sprängdes på en busstation i staden al-Hilla.