Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn dödade i flygangrepp

Tio civila, åtta av dem barn, sägs ha dödats i ett flygangrepp i nordöstra Afghanistan.

Uppgifterna kommer från bybor långt från allfarvägarna i Afghanistan, berättar provinsguvernören i Kunar, Sayed Fazlullah Wahedi.

Enligt byborna träffades tio personer av bomber från flygplan i lördags.

Det är en väldigt ogästvänlig trakt. Vi kan inte åka dit på grund av talibanernas närvaro. Byns äldste har berättat för oss att tio personer dödats i ett flygangrepp, åtta av dem skolbarn, säger guvernören till Reuters.

Afghanistans president Hamid Karzai beklagade också i ett uttalande på måndagen dödsfallen, som ska ha skett under "militära operationer". Karzai utlovade en undersökning av vad som skett.

Natostyrkan Isaf hade på måndagen ingen information att ge om militära operationer eller potentiella dödsoffer i Kunar.

En högt uppsatt militär källa säger till AFP att amerikanska specialstyrkor har genomfört operationer mot militanta grupper i Kunars gränsregioner.

De har dödat en massa talibaner och tillfångatagit en massa talibaner, sade han på villkor att han fick vara anonym.

Amerikanska specialstyrkor opererar i landet oberoende av Isaf.

Civila dödsfall är mycket känsliga för den utländska truppstyrkan i Afghanistan. De upprör förstås afghanerna, och används också flitigt i talibanernas propaganda mot den utländska närvaron.