Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbro Nilsson tillbringade många fina somrar i stugan utanför Bjärtrå

Barbro Nilsson, Kiruna, har fridfullt lämnad jordelivet i en ålder av 87 år. Barbro och maken Astor tillbringade många fina somrar i den kära stugan strax utanför Bjärtrå.

Barbro föddes i Kiruna som ett av de yngre barnen i en stor syskonskara. Långt innan skolåldern smög hon efter en av sina bröder till skolan, som hon var intresserad av redan då.

Barbro var vetgirig och det visades sig tidigt att hon hade läshuvud. Hon tog realen och reste i unga år runt i landet med en väninna och hon jobbade också en tid i Örebro.

Kirunas arbetsmarknad och ljusa framtid lockade jämten Astor norrut och en dag träffades Barbro och Astor. De blev ett par och inom kort blev det både bröllop och barn. Barbro blev hemmafru, skötte hemmet, sydde, lagade mat, bakade och syltade och såg till att högtider och födelsedagar firades traditionsenligt.

Att döttrarna Ingela, Ann och Josefin skulle bli starka och självständiga var viktigt för Barbro och det var självklart för henne att stötta dem i deras skolarbete. Var det åhörardag i skolan var hon alltid på plats.

Radion stod ofta på därhemma och Barbro var en flitig gäst i Kirunas rika kulturliv. Hon såg också till att hitta tid att läsa, ordna syjunta och gå på gymnastik. Och det fanns alltid tid till en kopp kaffe med fikabröd.

Lusten att göra mer fanns där. Det som började med vävkurser och enstaka kurser i engelska ledde till lärarexamen när Barbro var en bit över fyrtio år fyllda! En imponerande bedrift som inspirerat andra att våga tro på sin förmåga. Eleverna minns nog än hur Barbro, snabb i steget eller susandes på sin spark, kom full av energi till skolan för en ny arbetsdag.

Vävningen utvecklades till ett stort intresse som även gav nya vänner, både hemmavid och i stugan i Ångermanland där hon och Astor trivdes så bra. Det blev också många resor till syskonen som spritts över landet och längre resor utomlands. Hon engagerade sig i olika frivilligorganisationer och stickade till den växande skaran barnbarn och barnbarnsbarn.

Under de sista åren fick Barbro mycket fin omvårdnad på ett äldreboende, i sitt ljusa rum prytt med egenvävda gardiner och foton på barn, barnbarn, barnbarnsbarn och ett litet barnbarnsbarnbarn.

En svartvit bild på den lilla flickan Barbro omgiven av föräldrar och syskon stod på hedersplats tillsammans med ett foto från smaragdbröllopsdagen med Astor, som hon nu lämnat efter nästan 70 innehållsrika år tillsammans.

Astor

Ingela, Ann och Josefin med familjer