Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara var sjunde bil miljövänlig

Annons

Trots stimulanser och subventioner är bara var sjunde bil i Sverige en miljöbil, visar statistik som Bil Sweden tagit fram för TT. Även av miljöbilarna drivs en majoritet med fossila bränslen.

Vid årsskiftet försvinner en femårig fordonsskattebefrielse för miljöbilar samtidigt som definitionen av miljöbilar skärps vilket betyder att andelen nya miljöbilar minskar radikalt, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Målet om en "fossiloberoende fordonsflotta" 2030 är i praktiken omöjligt att uppnå, enligt föreningen Gröna bilister.

Målet gäller alla fordon, alltså inte bara bilar och inte bara nyförsäljning. Eftersom många bilar rullar i 15-20 år måste i princip alla bilar som säljs från och med nu drivas med förnybara drivmedel eller el, och det finns det ingen politik för, säger Gröna bilisters talesman Mattias Goldmann. Sverige har en fossilbränsleoberoende fordonsflotta som mål, och att då också i den nya miljöbilsdefinitionen, som börjar gälla 1 januari, godkänna fossila drivmedel är provocerande, säger Goldmann.

Från årsskiftet skärps den gamla definitionen av miljöbilar (mindre utsläpp än 120 gram per kilometer). Bilar som klarar det nuvarande kravet och som registreras före årsskiftet slipper fordonsskatt fram till och med 2017. Efter nyår skärps kraven samtidigt som utsläppsgränsen kopplas till bilens vikt. Gröna bilister vill att regeringen inför en Robin Hood-skatt på bilar.

Då får de klimatbästa bilarna en rejäl bonus som finansieras med en rejäl avgift på utsläppsvärstingarna, säger Mattias Goldmann.

Mer läsning

Annons