Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara ett mirakel kan hjälpa Sverige

Annons

Danmark kan börja packa väskorna.

1-0 (0-0) på Parken och gruppsegern och resan till VM-slutspelet är klar.

Sverige följer inte med på den färden.

Då krävs ett mirakel - och vem tror på det? På hjälp från slagpåsen Malta?

När det krävdes som mest, när allt stod på spel, när chansen skulle tas, vek landslaget ned sig. Glöm VM-slutspelet, glöm sommarkvällarna när nationen samlas kring en blågul elva på äventyr så långt ner i Afrika det går att komma.

Det här gäller nu:

  • Albanien måste slås på onsdag.
  • Malta måste ta poäng mot Portugal.

Det första? Tja, kanske det. Det andra? Inte en chans. Men förbundskaptenen Lars Lagerbäck vägrar att ge upp.

Det är inte över förrän alla matcher spelats o poängen räknats ihop. Det har skett otroliga saker tidigare, säger han.

Två timmar efter den bittra förlusten på Parken hade Portugal gjort sitt jobb och slagit Ungern med 3-0 (1-0) och lagt beslag på andraplatsen, den som ger en extra chans att nå VM via ett play off i november. Det räcker med en uddamålsseger hemma mot malteserna på onsdag och portugiserna slutar som grupptvåa.

Slog inte rot

Lagerbäcks stridsrop till spelarna att "äga Parken" slog inte rot. Eller så var det just så enkelt att svensk landslagsfotboll inte är bättre just nu.

Under en tiominutersperiod i första halvlek levde landslaget upp till mottot. Då hände det verkligen saker framåt.

  • Halvliggande fick Zlatan Ibrahimovic i väg ett skott som täcktes i sista stund av mittbacken Simon Kjaer.
  • Henrik Larsson höll på att få foten på Zlatans inåtskruvade yttersida. Sörensen var bortspelad när bollen nådde Kim Källström, men på nytt offrade sig Kjaer.
  • Anders Svensson fick perfekt träff på halvvolley, men skottet styrdes undan via en dansk försvarare som råkade vara i vägen.

33-åringen var het på mitten. Det var han och inte Kim Källström - som pekats ut som nyckelspelaren i den svenska offensiven - som låg bakom det mesta. Ett nytt skott av elfsborgaren i slutet av första styrdes till hörna. Rasmus Elm chansade med en hälspark som Sörensen tippade över.

På nästa hörna vräkte sig Daniel Majstorovic fram med pannan men Sörensen stod rätt.

Danskarna var hela tiden farliga och kontrollerade spelet under större delen av matchen. Christian Poulsen var överallt och styrde spelet.

De snabba omställningarna, ofta genom långa crossbollar, ställde till oreda, främst på kanterna.

Men med en gnutta flyt kunde det slutat helt annorlunda.

Två bollar inne

Två gånger innan Jakob Paulsen fick Parken att explodera i en glädjeorgie över den fixade VM-biljetten hade Thomas Sörensen plockat ut bollen ur eget mål.

Båda dömdes bort av domaren Manuel Gonzales.

Först vinkades Henrik Larsson av för offside när han tryckte in Zlatan Ibrahimovic framspelning. Sedan nickade inhopparen Sebastian Larsson in Ibrahimovic högerinlägg, men den assisterande domaren flaggade för att bollen redan hade passerat kortlinjen.

I stället slog Paulsen till.

Det blev en konstig studs, men jag tycker jag ska ta den. Jag får ta på mig det målet, säger Andreas Isaksson.