Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara 17 år – men Elias driver redan egen entreprenad: "Oftast kör jag bara på"

Endast 16 år gammal startade Elias Westin eget företag. Det började med en grävmaskin och nu ringer telefonen dag ut och dag in.

Solen strålar och himlen är blå likt en klyschig sång om sommaren i sitt esse. Den som inte badar idag är antingen förkyld, badkruka eller möjligtvis en driven egenföretagare, som 17-årige Elias Westin i Bjästa utanför Örnsköldsvik.

Han har inte många lata dagar på året, för honom är sommarlovet snarare ett "jobblov". Elias Westin har alltid haft ett starkt driv i allt han tagit sig för och endast 17 år gammal driver han en entreprenad, helt på egen hand. Upp vid klockan sex på morgonen för att jobba, ofta sent inpå kvällen, både vardagar och helger.

– Jag tycker om att driva saker, att se saker bli bra och snyggt gjort. Nu på sommaren håller jag i riktigt mycket, men det blir ju inte lika mycket sen när skolan börjar, säger han och ler.

Elias Westins starka driv är en egenskap han har stor nytta av då skola, flickvän, jobb, läxor och vänner ska pareras.

Kvällsaktiviteter och vänner, har du tid för det?

– Jag tror inte jag har tid, men jag gör mig tid. Det är grejer dygnet runt, men flickvän och vänner är inget jag kan fila bort, det måste jag hinna med.

Utöver att driva sitt eget företag under sommaren, vilket kräver mer än heltid, hjälper han också sin pappa med ansvaret över fem sommarjobbare. Han trivs i rollen och har inga problem med att arbetsleda de andra, visa hur och vad de ska göra och att alltid finnas tillgänglig på telefon. Dessutom är de är riktigt duktiga, berättar han.

– Om jag tycker att det är fel, då säger jag det. Men oftast försöker jag hålla en liten dialog och säga, gör si och så, för det där var jättebra. Jag försöker ge lite kredd också.

Att han blev företagare är egentligen inte särskilt märkligt. Under sin uppväxt har han ofta hjälpt sin pappa i jobbet med hans entreprenadfirma, och i fjol bestämde Elias Westin sig för att det var dags för något eget.

Äpplet föll inte så långt från trädet och med efternamnets första bokstav framför ordet entreprenad var företaget Wentreprenad ett faktum.

– Mamma och pappa har väl haft tid att hjälpa mig, men morfar har haft ännu mer tid. Han är ekonom och har hjälpt mig med pappersbiten, det har varit jättebra. Det har gått suveränt.

Första grävmaskinen inhandlades och idag sköter han såväl gräv-, släp- och traktoruthyrning som matjordsförsäljning. Han berättar att hans föräldrar ibland måste tjata på honom för att han ska komma hem från jobbet, vilket han gör, emellanåt.

– Ibland får jag väl hålla med och komma hem, men oftast så kör jag bara på. Man måste ju hinna med lite grejer!

Till hösten börjar han andra året på gymnasiet där han går tekniklinje. Så i ytterligare två år kommer det parallella arbetet med skola och företagandet att fortgå.

Efter gymnasiet har han planer på någon form av högskoleutbildning, kanske byggnadsingenjör eller maskiningenjör.

– Jag vet inte var, men jag ska försöka hålla kvar det här hela tiden, så jag har en liten byggd ekonomi tills jag kör igång på riktigt efter de här, ja kanske fem åren.

– Sen ska jag också, så fort jag fyller arton, starta ett aktiebolag, säger Elias Westin.