Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bär och datorföretag lockade asiater

Thailändska bärplockare på vischan och indiska datorexperter i storstan.

Så såg, lite grovt, den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen till Sverige ut sedan den nya lagen trädde i kraft för ett år sedan.

Thailändarna dominerar stort i den statistik som Migrationsverket ställt samman lagom till lagförändringens ettårsdag den 15 december. Thailändarna utgör över 6 000 av de drygt 14 000 arbetskraftsinvandrarna och de sökte sig främst till Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Kalmar län för att blocka bär.

Även indiska datorexperter sticker ut i statistiken. Omkring 2 000 av dem sökte sig till Sverige, och hamnade i huvudsak i de stora städerna.

På Migrationsverket hade man trott på en betydligt större anstormning, men så kom lågkonjunkturen. Verksamhetschef Christina Werner ser ändå en stor vinst för Sverige:

Någon gång ska väl konjunkturen vända och det känns som att vi är väldigt väl rustade när en större andel kommer att söka.

Kallt och eländigt

Om Sverige ska vara en jobbmagnet tror Werner att det är viktigt att systemet är så smidigt som möjligt, "att vi inte ställer krav på årslön och utbildning, utan att arbetsmarknadens behov styr".

Sverige kanske inte kan ha samma dragningskraft som England. Vi har ett konstigt språk, det är kallt och eländigt och mörkt halva året, men jag tror ändå att Sverige är ett ganska intressant land för många, säger hon.

Glad minister

Migrationsminister Tobias Billström (M) gläds åt att Sverige lockat över 14 000 personer trots djup lågkonjunktur. Det är ett gott betyg åt det nya systemet, anser han. Billström lyfter särskilt fram de indiska experterna.

Man kan bara föreställa sig vilket inflytande de kommer att ha på svenska industriprodukter plus att nätverken stärks mellan Sverige och Indien, en av världens mest expansiva ekonomier.

Ministern är ändå bekymrad för framtiden och tror att behovet av arbetskraft blir mycket stort, men att det inte blir lätt att locka hit den.

Sverige är inte ett så jättekänt land ute i världen.

LO skeptiskt

På Landsorganisationen är man inte imponerad av det nya systemet. Siffrorna tyder på "business as usual", anser LO-ekonomen Monika Arvidsson.

Även före den här regeringen var det i runda slängar 15-20 000 tillstånd per år, hävdar hon.

Arvidsson konstaterar också att det är samma uppdelning av tjänstemän och arbetare som tidigare, och att de kommer från samma länder.

Man kan inte heller seriöst utvärdera den nya lagstiftningen med bara ett års erfarenhet, tycker hon.

På LO är man oroade över hur migrantarbetarna behandlas. Deras rättigheter ges inte tillräckliga garantier i det nya systemet, anser man.

Det var inte så att den svenska arbetsmarknaden tidigare var ett hermetiskt slutet system. Det har varit lika tillgängligt, det är bara villkoren som har förändrats så att arbetsgivaren gynnas på bekostnad av migrantarbetaren, säger Arvidsson.