Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baptisterna tappade två miljoner

Under en turbulent börsdag i januari förlorade Baptisterna i Västernorrland uppemot två miljoner kronor på några timmar - medel som tagits upp i kollekt.

Stora delar av samfundets tillgångar är nu borta.

Frikyrkosamfundet har efter misstankar om brott polisanmält det kapitalförvaltningsbolag som förvaltat tillgångarna, rapporterar SVT Mittnytt.

- Alla pengar har försvunnit. Det var en chock för alla inblandade. Bolaget säger att en serie olyckliga incidenter har sammanfallit, säger Bodil Eriksson, pastor i Stöde baptistförsamling.

Det var när en kassör för frikyrkosamfundet för några veckor sedan skulle göra ett uttag för att täcka löpande kostnader som han upptäckte att pengarna var borta.

Efterforskningar visade att inte bara baptisterna gått på en nit - enligt obekräftade uppgifter ska finansbolagets placeringar ha minskat i värde med 50 miljoner kronor på några timmar.

Baptisterna i Västernorrland har under lång tid låtit det nu polisanmälda finansbolaget förvalta samfundets pengar.

- Eftersom det har gått så bra förut har väl frestelsen varit stor att lägga pengarna där, säger Bodil Eriksson.


Har ni så att säga lagt alla ägg i samma korg?


- Ja, så är det. Det var inte så från början, men det blev så förra året.

Pengarna som nu försvunnit kommer ursprungligen från Sundsvalls missionsförening och har samlats in av medlemmarna. De gav så god avkastning att olika församlingar kunde få bidrag till anställningar och andra kostnader.

- Det här är en tråkig och chockartad upplevelse för oss. Man kan alltid vara efterklok och säga att pengarna skulle ha placerats på annat vis, men det är inte så mycket att göra åt nu, säger Bodil Eriksson.

Baptisterna i Västernorrland utgörs av ett tjugotal baptistförsamlingar.ROBERT HOLENDER/TT