Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankvinsterna väntas fortsätta uppåt

Annons

De fyra storbankerna väntas i veckan redovisa kvartalsvinster på 23 miljarder kronor, ett lyft med cirka åtta procent jämfört med samma kvartal i fjol. Och för helåret beräknas den sammanlagda årsvinsten lyfta till drygt 91 miljarder kronor.

Miljardrullningen bäddar för utdelningsfest till våren, enligt analytiker.

Hur man än vänder och vrider på det är de överkapitaliserade, kanske framförallt Swedbank, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på franska Exane BNP Paribas.

Bolånejätten Swedbank, som på tisdagen blir först ut med att redovisa resultat för årets tredje kvartal, väntas trots höjt utdelningsmål för 2013 späda på med extrautdelningar - kanske i form av återköp av egna aktier.

Swedbank, SEB och Handelsbanken hade i andra kvartalet en avkastning på eget kapital på 15-16 procent, medan Nordea låg lite lägre. För helåret räknar Exane BNP Paribas med ett snitt på 14,3 procent för de fyra svenska storbankerna, vilket kan jämföras med 8,2 procent i snitt för samtliga europeiska banker.

Det är de mest lönsamma bankerna i Europa just nu. Och det är de trots att de redan är de bäst kapitaliserade bankerna, säger Andreas Håkansson.

Avkastningen på eget kapital avspeglar bankernas resultat, efter finansiella poster, som andel av eget kapital och obeskattade reserver.

Mer läsning

Annons