Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankunion i långbänk i Bryssel

Annons

Ett långt möte, men knappast några färdiga beslut, väntar när EU-ländernas finansministrar sitter samlade i Bryssel för att återigen diskutera den kommande bankunionen.

Den här gången gäller det främst den så kallade avvecklingsmekanismen - frågan om hur EU:s krisbanker ska tas om hand.

Anders Borgs deltagande i mötet tog slut redan vid 14-tiden.

Vi lär ju inte landa i några färdiga lösningar för avvecklingsmekanismen utan det blir fortsatta intensiva förhandlingar under december som får avgöra var vi till slut landar. Vi har då framhållit de svenska utgångspunkterna att det är centralt att man får till stånd en sådan här väl fungerande bankunion med fiskal uppbackning samtidigt som det också är centralt för oss att de länder som står utanför får en rimlig behandling, sade Borg innan han satte sig i bilen ut till flygfältet.

Även om Sverige inte tänker gå med i bankunionen vill Borg ha klara besked på flera områden - inte minst vad gäller EU-kommissionens tänkta roll för hur banker ska avvecklas eller omstruktureras.

För svensk del så finns det ett antal väldigt centrala punkter. Det måste vara tydligt att kommissionen inte både är spelare och domare när det gäller att fatta den här typen av beslut och sedan göra statsstödsprövningen. Det måste finnas ett skydd i medlingsmekanismerna för länderna utanför. Det kan inte vara så att medlingen binder oss men inte eurozonen och kommissionen. Det måste finnas en klarhet i att vi inte har betalningsansvar för de misstag som eventuellt görs. Det får inte vara så att EU-budgeten till slut blir "backstop" för SRM (avvecklingsmekanismen) - det kan inte fungera, säger Borg.

EU:s stats- och regeringschefer har vid sina toppmöten pressat på för att få de viktigaste delarna av bankunionen färdiga före årsskiftet. Samtidigt försvåras beslutstagandet av att framför allt Tyskland är mitt inne i regeringsförhandlingar efter val under hösten.

Vi måste få politisk klarhet i både Österrike och Tyskland och ett antal andra länder innan man kan närma sig en slutförhandling, säger Borg.

Mer läsning

Annons