Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankmiljarder ska delas ut

Annons

Sveriges storbanker väntas höja sina utdelningar till nya rekordhöjder när överskottet från 2013 års verksamhet nu ska delas ut.

Nordea toppar i kronor räknat med en väntad utdelning på nästan 16 miljarder. Men Swedbank, som på tisdagsmorgonen blir först ut med att redovisa bokslut med förslag till utdelning, skiftar ut störst andel av vinsten.

Swedbank väntas enligt en Reuters-enkät höja utdelningen med 50 öre jämfört med fjolåret till 10:40 kronor per aktie. Det blir drygt 11 miljarder kronor eller 75 procent av vinsten. De andra storbankerna väntas dela ut 60-65 procent av vinsten, enligt Andreas Håkansson, analytiker på den franska banken Exane BNP Paribas.

Bankernas räntepåslag på bolån jämfört med bankens finansieringskostnader för lånen, de så kallade bolånemarginalerna, har till följd av ökad konkurrens pressats nedåt något under fjärde kvartalet, tror Andreas Håkansson. Räntenettot, det bankerna tjänar på den totala in- och utlåningen, kan också ha sjunkit något sedan både Riksbanken och ECB sänkt sina styrräntor.

Fast det ser stabilt ut, säger Håkansson.

Ju mer svensk profil banken har, desto bättre utsikter för tillväxt finns det framöver, enligt Andreas Håkansson. Övriga nordiska länder ser inte lika stabila ut.

Den norska ekonomin - präglad av löneinflation, en kraftig avmattning när det gäller oljeinvesteringar och prisfall på bostäder - utgör ett problem som snart kan börja slå mot storbankerna. Det rör då särskilt Nordea.

Den norska ekonomin har dock kanske världens mest solida statsfinanser som ryggrad. Dessutom präglas den av en mycket låg arbetslöshet och nedtryckta räntor.

Problemet är större på den norska företagssidan. Där kan det komma kreditförluster så småningom, säger Håkansson. Tittar man på Norden är Sverige det enda land vi tycker ser bra ut, tillägger han, och påminner om att Nordeas exponering mot Sverige bara är cirka 25 procent.

Mer läsning

Annons