Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankkris kostsam för britter

Stödinsatserna till de brittiska bankerna har hittills kostat till 850 miljarder pund, motsvarande 9 700 miljarder kronor. Men vad slutnotan blir är oklart, konstaterar NAO, den brittiska motsvarigheten till Riksrevisionen.

Enligt NAO hanterade regeringen effekterna finanskrisen rätt.

Det är svårt att föreställa sig vidden av konsekvenserna för ekonomin och samhället om storbankerna tillåtits kollapsa, säger NAO-chefen Amyas Morse och tillägger: Men det stora frågan är vad allt det här kommer att kosta skattebetalarna.

Storbritannien, har liksom många andra länder, delvis förstatligat några banker och erbjudit bankgarantier, försäkringar och lån till banksektorn efter att finanskrisen tryckt ned världen i recession i efterdyningarna till kollapsen på Wall Street förra året.

Den brittiska regeringen räknar med att skattebetalarna förlorat mellan 20 och 50 miljarder pund, på grund av Royal Bank of Scotlands förluster och "skämda tillgångar" och priset vid vilket regeringen sålde andelar i RBS och Lloys Banking Group.

Och kostnaderna har fortsatt att stiga. Finansdepartementet väntas ha spenderat 107 miljoner pund enbart på rådgivare fram till april nästa år.

RBS och Lloyds har lovat öka utlåning till konsumenter och företag efter att fått ta del av krisinsatserna. Bankerna dock inte nått målen.