Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna tjänar mer på bolån

Annons

Bankernas marginaler på bolånen fortsatte att öka under tredje kvartalet, enligt Finansinspektionen.

Nu vill inspektionen se tuffare regler - som enligt Swedbank påverkar boräntorna.

Nettomarginalen på nya bolån var under tredje kvartalet 0,59 procentenheter. Det är en ökning med 0,08 procentenheter jämfört med andra kvartalet.

Svenska banker är kraftigt exponerade mot risker i bolån, skriver Finansinspektionen (FI) i sin kvartalsrapport om bankernas räntor och utlåning. FI vill därför ställa hårdare krav på hur mycket kapital bankerna ska ha för utlåning och införa ett golv för de så kallade riskvikterna för bolån på 15 procent.

När Basel 2-reglerna infördes i Sverige 2007 tilläts bankerna att själva beräkna sina riskvikter på sina krediter. Det fick till följd att riskvikterna på bolån sjönk. I dag ligger de runt fem procent, enligt inspektionen.

Kraven innebär i princip att bankernas kostnader för upplåningen stiger, men FI:s generaldirektör Martin Andersson tror inte att det får någon större effekt på boräntorna.

Det handlar om att låsa in kapital som redan finns i bankerna, knappt 20 miljarder. Och eftersom pengarna redan finns tror vi inte att det får någon större effekt, varken för bankerna eller deras kunder, säger han till TT.

Men Swedbank håller inte riktigt med - de nya kraven kommer förstås att få konsekvenser för bolånekunderna, hävdar kommunikationschefen Peter Borsos.

Men Finansinspektionens beslut var ungefär som väntat. De riskvikter de talar om på 15 procent kom inte som någon stor överraskning. Sedan får det förstås någonstans några konsekvenser men vi har inte hunnit gå ned i några detaljer än. Men vi tycker det är rimligt och att det behövs lite mer kapital. Vi har redan gått åt det här hållet men om vi gått ända fram eller om vi behöver göra något mer återstår att se.

När det gäller bankens vinst på bostadsutlåningen har den inte alls ökat så mycket som Finansinspektionens beräkningar visar, säger Borsos.

Vi visar öppet på vår hemsida vad bruttomarginalen på bolånen är. Det här får en relativt marginell effekt på Nordea, säger bankens presschef Erik Durhan.

Nordea har i dag riskvikter på svenska bolån på cirka fem procent, jämfört med de 15 som FI nu kommer att kräva, men stocken av bolån i Sverige är relativt liten i förhållande till övriga krediter, enligt Durhan.

TT: Det blir inte högre bolåneräntor då?

Nej, inte som vi ser det i nuläget.

FI påstår också att bankerna ytterligare höjt sina vinstmarginaler på bolån. Men enligt Erik Durhan har Nordea i stort sett samma marginaler som tidigare.

Vi har sänkt våra bolåneräntor med cirka 120 punkter medan Riksbanken har sänkt med 50 under året. Och det beror på att vi har sett minskade upplåningskostnader.

Enligt intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbund har bankerna ökat sina vinstmarginaler på ett 1,5-miljonerslån från 7 650 kronor det andra kvartalet till 8 850 kronor det tredje kvartalet, räknat på årsbasis och baserat på FI:s beräkningar. Det innebär en ökning med 15,7 procent.

"Få om någon bransch kan uppvisa sådana förändringar under de tuffa tider vi nu går igenom", skriver Villaägarnas chefekonom Daniel Liljeberg i en kommentar.

Mer läsning

Annons