Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna måste tåla lägre vinst

Annons

Bankerna måste ta kostnaderna för att bygga upp skyddsvallar mot kommande, eventuella kriser, var budskapet som finansminister Anders Borg levererade till banksektorn vid ett seminarium i Stockholm.

Bankerna måste betala en del av kostnaderna för att de gör oss så sårbara; det här är en sektor som kommer att regleras tuffare och tuffare, säger Anders Borg.

Han är bekymrad över hushållens skuldsättning.

Vi måste få ner skuldsättningen, riktningen är stramare regler för bankerna och det betyder också lägre lönsamhet, säger Borg.

Han vill se att trenderna med stigande privat skuldsättning och högre villapriser bryts.

Det betyder att lånen kan öka runt 3-4 procent, men man kan inte tänka sig att man släpper upp det till 5-6-7 procent. Så fort man ser att lånestockarna ökar i den takten får man skruva på olika kranar för att se till att det stoppas upp.

Förutom Finansinspektionens förslag om ökade riskvikter på bolån, vilket innebär att banken måste sätta av mer eget kapital vid varje utlånad krona, aviserar Anders Borg fler krav på finanssektorn.

Nu ska vi få riskvikterna på plats, sedan har vi sagt att det är en risk att bankerna är så pass beroende av valutafinansiering och man får fundera på om det behövs några snäpp där också. Stefan Ingves (riksbankschef) har nämnt någon typ av kassakrav, det är ett alternativ, men man kan också tänka sig någon typ av avgift som gör att vi förstärker valutareserven, så att det blir mer kostsamt för bankerna att exponera Sverige för den typen av risk, säger Borg.

Mer läsning

Annons