Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banker begär regeluppskov

Annons

Skärpta kapital- och likviditetskrav för banker ska enligt planerna introduceras sommaren 2013. Men nu begär de europeiska bankerna hos EU-kommissionen att de så kallade Basel III-reglerna ska börja gälla först 2014.

I USA har myndigheterna skjutit på introduktionen av de hårdare reglerna, anför Europeiska bankfederationen i ett brev till EU-kommissionären Michel Barnier, som har ansvar för den inre marknaden. I brevet, som nyhetsbyrån Reuters fick tillgång till på lördagen, begär organisationen att de nya reglerna inte börjar införas förrän den 1 januari 2014.

Den europeiska banksammanslutningen hänvisar till att amerikanska banker skulle få konkurrensfördelar om bara de får uppskov.

Behovet av nytt kapital i världens största banker är omfattande, det visade en rapport från centralbankernas så kallade Baselkommitté tidigt i höstas.

De nya reglerna ska införas gradvis, fram till 2019.

Besluten om stramare regler är globala och har fattats i kölvattnet av finanskrisen 2007-2009. Tanken bakom hårdare krav på bankerna är att skattebetalarna framgent ska slippa ta ansvar för kostsamma räddningspaket till krisbanker.

En talesman för Barnier säger att EU nu ska kontakta USA för att försöka samordna regeltillämpningen.

Mer läsning

Annons