Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangkok-bor laddar för protester

Annons

Regeringskritiska thailändare i Bangkok har börjat mobilisera inför den planerade "nedstängningen" av huvudstaden på måndag. 20 000 poliser och militärer har satts in för att hålla ordning.

Målet med protesterna är ytterst att stjälpa premiärminister Yingluck Shinawatras regering och att stoppa nyvalet den 2 februari.

Vi vill att regeringen slutar vara korrupt annars måste den avgå, förklarade demonstranten Komol, ute på en av Bangkoks gator redan på söndagen.

En av ledarna för demonstrationen är Suthep Thaugsuban från oppositionella Demokratiska partiet, som förväntar sig stor uppslutning:

Det kommer en stor mängd människor från alla provinser, säger han.

I en tidningsintervju i Sunday Nation understryker Thaugsuban dock att han kommer att ge upp om det blir för våldsamt.

Blir det inbördeskrig så ger jag upp. Mänskligt liv är heligt för mig, säger han.

Demonstranter har meddelat att de avser blockera viktiga vägkorsningar, hindra offentliganställda från att ta sig till sina jobb och slå av strömmen till viktiga officiella institutioner.

Beskedet från regeringen är att polisiär och militär personal fått order om att vara återhållsam vid eventuella sammandrabbningar. Samtidigt är man är redo att förklara undantagstillstånd om det blir mycket bråk - 20 000 poliser och militärer är på plats för att upprätthålla ordningen.

Jens Orback - generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, som medverkar i medlings- och försoningssamtal i Thailand - är i Bangkok sedan i går och säger att regeringskritiska demonstranter redan i mängder syns på gatorna.

De har spärrat av de stora vägkorsningarna, folk sitter på gatorna och vill de stå i kö ett tag får de mat - så det är rätt organiserat, säger Orback till TT.

Han har nu träffat höga representanter för både regeringen och oppositionen. Enligt Orback kan oppositionen överväga att gå med på nyvalet som premiärminister Yingluck Shinawatra utropat - men under villkor.

Det måste ske när man samtidigt kan hålla en folkomröstning om reformer, och då tänker man sig att Yingluck ska ha avgått under tiden och så har man en administrativ regering.

Oppositionen säger att Yingluck får ställa upp i valet, men om det blir ja i folkomröstningen måste ett utskott tillsättas som ser till att reformerna - bland annat mindre subventioner på ris - genomförs inom ett år.

Orback tror att måndagen kan förlöpa utan våldsamheter. Men om polisen förlorar greppet lurar alltid risken för en militärkupp, påpekar han.

TT: Det är ett farligt läge?

Ja, det är farligt, svarar Orback.

Mer läsning

Annons