Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ban: Vädret ett hot mot människan

Annons

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tillhöll förhandlarna vid klimatmötet i Doha att sluta gräla och i stället ägna sig åt att få fram pengar och enas om ett sätt att tackla den globala uppvärmningen.

Extremväder är det nya normaltillståndet och ett hot mot den mänskliga rasen, sade Ban i går.

Efter åtta dagars tuffa samtal fick ombuden från nästan 200 länder då sällskap av omkring 100 fackministrar och en handfull statsöverhuvuden.

Trots många nattmanglingar är länderna oense om detaljer i förlängningen av Kyotoprotokollet om utsläppsmål för växthusgaser. De fattiga länderna kräver att väst förbinder sig att göra mer omfattande nedskärningar i sina utsläpp och att i-länderna från 2013 skjuter till mer pengar för att hjälpa dem att möta den allt svårare torkan, översvämningarna, stormarna och havets nivåhöjning.

Delegaternas oförmåga att enas om en förlängning av Kyoto blockerar ansträngningarna att lägga grunden för en ny FN-överenskommelse 2015.

Ban sade att Kyoto var viktigt som modell även om Japan, Ryssland och Kanada drar sig ur och lämnar kvar en grupp, främst bestående av EU och Australien, som bara står för 15 procent av utsläppen av växthusgaser.

Motståndarna anser att avtalet inte längre är relevant eftersom utvecklingsländer som Kina och Indien inte har några mål för minskade utsläpp och USA aldrig ratificerat Kyotoprotokollet.

Samtidigt som diskussionerna pågår i Doha överväger Japan att backa från sitt löfte att till 2020 minska utsläppen av växthusgaser med 25 procent från 1990 års nivå. Målet sattes före kärnkraftsolyckan förra året som satte Japans kärnkraftsprogram på sparlåga och ökade användningen av fossila bränslen.

Utfästelsen att minska utsläppen med sex procent till 2012 kommer dock troligen att uppnås, enligt Shuichiro Niihara vid Japans miljödepartement.

Mer läsning

Annons