Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balkan firar närmande till EU

Annons

Serbien beslöt på lördagen att ansöka om EU-medlemskap.

Samtidigt firade många människor i Serbien, Makedonien och Montenegro att de äntligen får resa till EU utan visum.

Det funkar! Serbiska medborgare kan verkligen ta sig över gränsen utan visum, konstaterade Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic när han på morgonen korsade gränsen till Ungern.

Sedan midnatt på lördagen får invånarna i de tre före detta jugoslaviska republikerna - förutsatt att de har biometriska pass - resa visumfritt till alla EU-länder utom Storbritannien och Irland, som inte ingår i Schengensamarbetet.

Visumkravet infördes när Jugoslavien föll sönder på 1990-talet.

Alla tre länderna vill bli medlemmar av EU. Makedonien har varit kandidat sedan 2005 och har i år fått preliminärt klartecken att inleda förhandlingar. Montenegro lämnade in en ansökan 2008 och Serbiens regering beslöt på lördagen att lämna in en ansökan så snart ordförandelandet Sverige är redo att ta emot den.

I Makedoniens huvudstad Skopje samlades tusentals människor i centrum trots vinterkylan för att fira det "historiska ögonblicket".

Redan under natten gav sig 50 serbiska medborgare ut på en rundresa till flera EU-huvudstäder med stöd av bland annat regeringen och EU-kommissionen. Hundra montenegriner ska resa till Rom på söndagen och makedoniska regeringen planerar en liknande, symbolisk resa till Paris för ett antal personer.