Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balen – gör det själv

Studenten närmar sig och förhoppningarna byggs upp inför den beryktade kvällen. Klänningen ska köpas, skorna ska inhandlas och smyckena ska glimra som studentens ögon. Men innan festen är över brukar det svida
i plånboken, men så behöver det inte vara. Här får du några tips:

Annons

Balen, den sista natten med gänget. Det här året kostar biljetten 420 kronor, plus klänning/kostym, skor och smycken är det genast uppe i några tusenlappar.
Att spendera tusentals kronor på en klänning som man använder ett fåtal gånger kan kännas som slöseri. En budgetbalklänning kostar mellan 1300 och 2000 kronor, att hyra mellan 600 och 900. Att köpa en kostym kostar runt 1600 kronor, att hyra 500 kronor.
Ett sätt att komma undan billigare är att hyra en begagnad klänning, priset ligger då på omkring 500 kronor.
Ett annat sätt är att titta i lördagsbörsen efter begagnade klänningar, eller inhandla tyg och börja sy klänningen själv. Risken finns dock att man misslyckas och ser sned ut hela kvällen.
Leta i kartonger
Det största fyndet görs förmodligen om man rotar igenom mormors och morfars kartonger, där kan man åtminstone hitta klänningar och kostymer som inte finns att köpa i dag. Om mormor och morfar och du inte delar storlek eller smak, är stadens secondhand-affärer ett säkert kort.
Där finns enkla kostymer och tidstypiska aftonklänningar, som du enkelt syr om som du vill ha dem. Priserna ligger mellan 100 och 150 kronor, vilket ger studentskan/studenten möjlighet att spendera litet mer på till exempel skorna.
Skor
Det enklaste sättet att hitta ett par billiga balskor är förstås att ta ett par gamla skor och renovera dem. Det gör man lätt genom att måla om dem i den färg man vill ha dem, fixa till eventuella hål hos en skomakare och putsa till dem.
Man kan självklart leta på second-hand efter stiliga skor, men det kan vara svårt att hitta tidsenliga finskor.
Har man till exempel inhandlat en 50-talsklänning kan det dock vara värt ett försök. Dessutom går det ju faktiskt att förbättra second-hand-skor också.
För tjejerna är proceduren relativt enkel, eftersom skorna praktiskt taget inte syns under klänningen. Killarna däremot, bör nog välja att fixa till de skor de tänker trampa tjejerna på tårna med.
Håruppsättning
Visst kan man hålla med frisörerna om att det passar bättre med en snygg håruppsättning till en balklänning än med en rejäl hästsvans. Det svider dock i plånboken när man måste betala 600 kronor för en frisyr som håller en enda kväll.
Det bästa man kan göra är därför att be sin frisör om tips på enkla uppsättningar som man kan göra själv eller tillsammans med en kompis.
Tvinna och fläta kan vem som helst göra, och man kan använda fina spännen för att göra det hela litet roligare.
För naturbarnet är det bara att gå ut på ängen och plocka blommor, som man dränker i genomskinligt nagellack eller liknande konserverande medel, och sedan fäster i håret.
Om man vill ha ett lockigt burr kan man lägga upp håret på spolar själv, och sedan tupera och fästa med nålar. Voila!
Smycken
Smycken är förmodligen enklast att hitta, men priset kanske inte alltid ligger rätt till. Även här kan man satsa på second hand, men risken finns ju att man ser sjabbig ut om man baserar hela sin utstyrsel på andrahandsvaror, därför är det bästa sättet att låna.
Kompisar, släktingar, alla har smycken undangömda någonstans.
Transport
Att anlända i limousin är visserligen glammigt värre, men hur mycket är man villig att betala för att få känna sig som en rockstjärna?
Därmed inte sagt att man måste göra entré gående eller cyklande, anländer du på en glänsande Harley Davidson ser nog ingen ner på dig.
Om man inte trivs med knuttefaktorn kan man alltid kolla runt på bondgårdarna utanför stan.
De har sannolikt hästar och om de dessutom råkar ha en droska stående i ladugården är väl kvällens inledning perfekt.
Vad man än väljer second hand eller snobbsalong kan det gå hur som helst. Det viktigaste är nog att ha en bild av hur man vill se ut, och sedan försöka följa den mallen så gott det går.
Diamanter eller inte förhoppningsvis blir balen oförglömlig hur man än ser ut. KIM WESTIN

UNG

Mer läsning

Annons