Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakterie i vatten vid Österåsens Hälsohem

Avloppsbrunnen från Österåsens Hälsohem svämmade över. Det fick ett närbonde par att gå i taket eftersom de misstänker att det förstört deras brunn och dricksvatten.

Det gjordes en anmälan till flera instanser. Däribland Landstingsfastigheter som är huvudman för VA-nätet vid Österåsen och Miljöenheten vid Sollefteå kommun.

– Vi var på plats tidigare i veckan och tog vattenprover. Ett av dem visade förekomst av en bakterie som finns i jord och avlopp. Nästa steg för oss är att utreda ursprunget, jord eller avlopp, om det nu är möjligt, berättar Hans Axelsson, fastighetschef vid Landstingsfastigheter.

Proverna togs från tre olika platser. Från Österåsens egen vattentäkt samt från två enskilda brunnar varav en grävd och en borrad brunn.

– Vi tog proverna utifrån en prioritering som gjordes där man bedömde att det var störst risk för någon typ av förorening med anledning av läckaget, säger Hans Axelsson.

Ett prov gav alltså ett negativt utslag, men hur allvarligt det är kan ingen säga i dagsläget utan det här måste man fortsätta analysera. Dessutom kommer fler prover att tas av bland annat Miljöenheten i Sollefteå.

– Vi tog prover idag också som gått iväg för analys till Umeå. Sedan planerar vi att under måndag och tisdag nästa vecka knacka dörr hos närboende för att kunna ta fler prover, berättar Jan-Erik Sundin vid Miljöenheten.

Jan-Erik Sundin visste inget om resultaten från de prover som togs av en annan aktör tidigare i veckan på uppdrag av Landstingsfastigheter, men han konstaterar:

– Hittar du absolut prima vatten i en grävd brunn borde du få nobelpriset. Det förekommer i princip allting någonting. En borrad brunn däremot är ett betydligt säkrare alternativ.

Miljöenheten och företrädare för Österåses Hälsohem och fastigheter kontrollerade under gårdagen hela ledningsnätet från Österåsens Hälsohem till Reningsverket. Vid den fjärde av totalt fem brunnar på vägen till reningsverket upptäckte de ett stopp och att den läckte över.

– Det var stenar på botten i brunnen och det absolut mest troliga var att de orsakade läckaget. Men nu ska det vara åtgärdat.

Provtagningar och kontroller i området kommer att fortsätta och Hans Axelsson vid Landstingsfastigheter säger:

– Vi vill gå till botten med det här och vi kommer att följa de rekomendationer som Miljöenheten ger oss.

Din spontana kommentar till provresultaten som hittills analyserats och som gav ett negativt utslag?

– Naturligtvis är jag glad över att föroreningen inte var av större omfattning. Men det är ändå en bakterieförekomst som ger skäl till fortsatt utredning.

Jan-Erik Sundin på Miljöenheten säger att det i nuläget inte finns någon misstanke om miljöbrott.