Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för surströmmingen

UPPDATERAD Beslutet om surströmmingen drar ut på tiden. Emil Källström (C) riktar ny kritik mot EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S).

Annons

Surströmmingsfrågan fortsätter och beslutet om dess framtid drar ut på tiden. Surströmming blir det den här säsongen, men vill det sig illa får svenskarna klara sig utan surströmming nästa år.

Lite bakgrund. Frågan handlade tidigare om Sverige skulle begära dispens från i huvudsak regeln om gränsvärden för dioxin i fisk från Bottenhavet. Livsmedelsverket sade nej, men kördes över av regeringen som skickade in en dispensansökan till EU-kommissionen.

Allt var  klart, det enda som återstod var ett formellt ja från EU-kommissionen, som behandlade frågan tidigare - men där blev det stopp då frågan bordlades efter att den svenska EU-parlamentarikern, Åsa Westlund (S), ställt ett antal retoriska frågor till kommissionen.

Westlund själv svarade följande i en insändare.
- Jag tycker att Livsmedelsverket har goda grunder för sin ståndpunkt. Dock tycker jag alltså - trots detta - att man kan göra ett undantag för just surströmming, eftersom det inte finns något som tyder på att den konsumeras i så stor utsträckning av de grupper som är känsligast att gränsvärdena riskerar att överskridas.

Tidigare har Emil Källström (C) riktat kritik mot Westlund (S) för att hon sätter surströmmingens framtid på spel, det gör han även fortsättningsvis enligt Källström. Tillsammans med partikollegan Anders W Johansson ifrågasätts Westlund i deras bloggar.

"Socialdemokraterna och Åsa Westlund bär det fulla ansvaret för att svår skada åsamkats en liten kämpande grupp småföretagare i glesbygd."
- Hon har missat ett utmärkt tillfälle att hålla tyst och skjutit sitt eget land i foten, säger Emil Källström (C).

Enligt uppgifter till Allehanda.se beslutade kommissionen under tisdagen att frågan ska underställas parlamentet vilket innebär att det kommer ta månader innan frågan avgörs.

Annons