Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för BP om skadestånd

Annons

Beviskraven ska inte höjas för företag som söker ersättning efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010, meddelar en federal domstol i USA.

Brittiska BP, som drivit frågan, anser att ersättning för påhittade skador godkänns.

Inte heller den federala domstolen 5th US Circuit Court of Appeals gick på oljejätten BP:s linje. I stället gav den distriktsdomaren i New Orleans rätt: Beviskraven ska inte höjas för företag som söker ersättning efter katastrofen som följde på explosionen på oljeriggen Deepwater Horizons.

"Utslaget är en enorm seger för Mexikanska golfen och ett viktigt steg mot målet att varje berättigad fordringsägare kompenseras fullt ut", sade advokaterna Steve Herman och Jim Roy som representerar de målsägande i ett uttalande.

Brittiska BP, som anser att ersättning för påhittade skador godkänns, hade överklagat New Orleans-domstolens beslut från i december. Nu överväger BP att begära förtydliganden från den federala domstolen.

2012 skrev BP på en uppgörelse enligt vilken bolaget ska betala minst 7,8 miljarder dollar till de tusentals drabbade.

De 87 dygn av massivt oljeläckage som följde på explosionen anses vara den värsta oljeolyckan till havs i USA:s historia. BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg var en av de chefer inom BP som hamnade i blåsväder efter katastrofen.

Mer läsning

Annons