Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bajsbåt kan lösa avloppsproblem vid asylfartyget Ocean gala

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Sedan Ocean gala lade till har belastningen på avloppsnätet i området fördubblats – trots att inga asylsökande bor ombord. Nu berättar fartygets ägare om sin plan för att lösa avloppsfrågan. – Vi kan hämta avloppsvattnet med fartyg en gång i veckan, säger Kjell Tandberg på Floating accommodations.

Företaget har avtal med Migrationsverket om att 1 800 asylsökande ska bo ombord. Sedan den 14 juni har fartyget legat förtöjd vid kaj i Utansjö – men än så länge har ingen, förutom besättningen, bott ombord. Trots det har fartyget genererat stora mängder avloppsvatten. Enligt de fakturor till hamnen från det kommunala energibolaget Hemab som vi tagit del av har hamnen fördubblat sin belastning på avloppssystemet.

Läs också: Ocean Galas ägare räcker ut handen till länsstyrelsen: "Upp till dem om de vill ha ett samtal"

Under maj månad, innan fartyget lagt till, förbrukades 1 221 kubikmeter vatten och avlopp. Under juli månad hade den siffran mer än fördubblats till 2 587 kubikmeter vatten och avlopp. Skulle antalet boende ombord på fartyget öka kommer inte Hemabs avloppsreningsverk i området, som är dimensionerat för 1 000 personer, att klara av belastningen. Avloppsfrågan var också en av anledningarna till att länsstyrelsen förbjöd hamnen att ta emot passagerarfartyg.

Läs också: Ocean Gala tvingas lämna hamnen efter dom – ägaren: "Vi ligger kvar i Utansjö"

Men företaget bakom båten har en spektakulär lösning på problemet – att hämta avloppsvatten från fartyget med ett annat fartyg.

– Det har aldrig varit tanken att det ska gå via Hemabs system. Vi har haft en plan om att ta in ett fartyg en gång i veckan som tar med sig avloppsvatten från Ocean gala och tar med det till ett annat reningsverk eller renar det på ett reningsverk som man har ombord, säger Kjell Tandberg på Floating accommodations.

Ocean gala är byggd före 1983 och därför kan man enligt Kjell Tandberg släppa ut det överblivna disk- bad- och tvättvattnet i havet, men enligt Tandberg kommer man av miljöskäl inte att göra det.

Vd:n på Härnösands kommunala energi- och avfallsbolag Hemab, Ingemar Forzelius, svarar på våra frågor via mejl. Han uppger att läget just nu är stabilt – men vill inte kommentera vad som skulle hända med avloppssystemet om 1 800 personer skulle bo ombord på Ocean gala.

”Om den frågan blir aktuell så kommer vi att diskutera det med tillsynsmyndigheten, hamnägaren och båtägaren direkt och inte via media”, skriver han i ett mejl.

Den 8 augusti avslöjade vi att hamnen i Utansjö var inblandad i en okänd rättstvist och att ägaren kan förlora fastigheten. Det här är ett tv-inslag om det: