Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BAIC köper utrustning från Saab

Kinesiska biltillverkaren BAIC har tagit över vissa tillgångar från Saab Automobile, bekräftar bolaget. Bland annat rör det rättigheter och produktionsutrustning för att tillverka Saab 9-3 och Saab 9-5, rapporterar Reuters.

Rättigheterna och utrustningen som köps av BAIC gäller sedanmodellerna av Saab 9-5 och Saab 9-3. Någon köpeskilling anges inte i BAIC:s uttalande.

Även Saab Automobile AB bekräftar affären med BAIC i ett pressmeddelande.

"Denna uppgörelse är utmärkt för båda parter, nu och i framtiden. Vi har utvecklat en god relation med BAIC och ser fram emot att arbeta med dem för att integrera Saab-teknik i deras framtida fordon", kommenterar Saab Automobiles vd Jan Åke Jonsson affären.

"Uppgörelsen är en viktig milstolpe i BAIC:s samarbete med Saab. Det har även lagt en ganska god grund för de två sidorna att ytterligare utvärdera samarbete där båda sidor kan utgå som vinnare", skriver BAIC.

Enligt Reuters källor ska BAIC i förra veckan ha säkrat ett lån på 20 miljarder yuan (cirka 21 miljarder kronor) från Bank of China.

När den sista Saab 9-5 kombi rullar ut från produktionslinjen i Trollhättan, monteras pressverktygen för 9-5 ner och skickas till BAIC i Peking. Det sker sannolikt under första kvartalet 2010.

BAIC köper också teknologi som utvecklats för Saab 9-3, men däremot inte pressverktyg för bottenplatta eller kaross.

Vi har kommit överens med BAIC om att de kan använda den här teknologin för att utveckla egna bilar. De tillverkar mycket suvar, lastbilar och liknande. Nu vill de komma i gång med personbilar, säger Saab Automobiles informationschef Eric Geers till TT. Saab kommer att hjälpa BAIC att integrera teknologin i deras bilar. Jag kan inte säga nu hur många anställda i Trollhättan som blir involverade, eller om någon åker med till Kina. Men en hel del personal kommer att jobba med detta, inom många områden. BAIC är ute efter tillgång till kompetens, framhåller Geers.