Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bageri i Ö-vik riskerar försäljningsförbud – hade ofullständig märkning av varor

Ett bageri i Örnsköldsvik riskerar att förbjudas sälja varor om de inte åtgärdar sin märkning.

Bakgrunden är miljö- och hälsoenheten vid Samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsvik gjorde ett planerat tillsynsbesök i mitten av juni på bageriet och fann då att information om och märkning av varorna var bristfällig.

Bland annat saknades obligatorisk märkning som ingrediensförteckning, allergener, bäst före-datum och förvaringsanvisningar.

Efter flera turer gjordes ett uppföljande besök den 14 december men bristerna kring märkningen fanns då fortfarande kvar.

I ett delegationsbeslut skriver kommunen till bageriet att det är viktigt att kunden inte får vilseledande information om varan. Enligt livsmedelslagstiftningen ska det finnas vissa obligatoriska uppgifter för alla förpackade livsmedel. Det är också företaget som säljer produkterna som ytterst är ansvarig för att märkningen är fullständig och korrekt.

Därför kommer Örnsköldsviks kommun att förbjuda försäljning av bröd och andra varor som saknar rätt märkning efter den 31 januari nästa år om inte bageriet åtgärdat bristerna. Då ska en ännu en uppföljande kontroll ske.