Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BAE Hägglunds undertecknar stororder med försvaret – ska renovera stridsfordon för 750 miljoner

Nu är det klart!
BAE Systems Hägglunds har fått en order om att renovera och uppgradera 262 av försvarets CV90-fordon.
Värdet ligger på runt 750 miljoner kronor.

– Jätteviktigt för oss. Vi behöver affärer för att bibehålla vår ingenjörs- och produktionsförmåga och kompetens i övrigt, säger Hägglunds vd Tommy Gustafsson Rask.

Regeringen har i flera år varit inne på att innehavet av Stridsfordon 90 behöver renoveras och uppgraderas. I slutet på förra året kom ett beslut, men det har alltså dröjt till nu innan alla pusselbitar fallit på plats.

Kontraktet skrevs på under påskhelgen mellan försvaret och HB Utveckling AB, ett gemensamt bolag mellan BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik och BAE Systems Bofors i Karlskoga.

Läs också: Hägglunds klar med varslet – och vd:n ser affärsmöjligheter

– Även om vi hela tiden varit mycket optimistiska så är det inte förrän kontraktet är undertecknat som man kan vara säker på att man har en affär, säger Gustafsson Rask.

Han om någon vet att affärsmöjligheter kan gå en om intet, även om det till en början ser ljust ut. För inte länge sedan var Hägglunds bra med på en mångmiljardaffär i Kanada. Men där återkallade kanadensarna hela köpet i sista minuten.

Läs också: BAE Varslar 150 anställda: "Överkapacitet inom produktion"

Det svenska försvaret har knappt 550 stycken CV90. Renoveringen och upprustningen gäller ungefär halva den fordonsparken, och värdet ligger på någonstans runt 750 miljoner kronor, enligt Gustafsson Rask.

Totalt ligger kontraktet på en och en halv miljard kronor, men det ska delas mellan Hägglunds och Bofors, eftersom det är Bofors som har hand om tornen, medan Hägglunds har chassierna.

Med den här insatsen ser Hägglunds och Bofors till att förlänga livslängden på fordonen. Gustafsson Rask säger att de kommer att vara igång till 2030, tack vare den insats som nu görs.

Vad händer med den andra halvan av försvarets CV90-bestånd?

– Det får vi se. Om det beslutas att de fordonen också ska renoveras och uppgraderas så hoppas vi vara med igen, säger Gustafsson Rask.

När startar arbetet med de första vagnarna?

– Det drar igång nu direkt efter påsk. Fordonen transporteras till Örnsköldsvik, där vi gör vår insats. Det kommer att ta ett par år innan kunden får tillbaka det första fordonet, men sedan rullar det på rätt bra.

Läs också: "Jag tänker på individerna"

I juni 2015 varslade Hägglunds 150 anställda, och det blev senare 130 personer som tappade sina jobb. I januari i år var det dags igen. 150 varslades – och nu står det klart att det är 141 personer som mister sina jobb.

Kommer ordern från det svenska försvaret att påverka antalet anställda på Hägglunds?

– Nej, det får inga följder för varslet. Även om vi har väntat ganska länge på det här beskedet så låg det i vår affärsplan, det fanns ju trots allt ett regeringsbeslut i botten, säger Gustafsson Rask.

De första uppgraderade fordonen kommer att levereras 2018 och hela projektet ska vara färdigt 2020. Försvaret äger totalt 509 exemplar av CV90.