Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11-åriga Freja från Härnösand uttagen till landslagsläger med U13

När det är sommar passar de allra flesta på att vara ute så mycket som möjligt. 11-åriga Freja Strömberg har dock frivilligt besökt Öbacka Sportcenter. Till veckan väntar nämligen ett landslagsläger för talangen från Härnösands Badmintonklubb.

Annons

Det blåser positiva vindar hos Härnösands Badmintonklubb för tillfället. Förutom 11-åriga Freja Strömbergs nominering till U13-landslagets sommarläger i Trollhättan, har klubben fått med ytterligare två tjejer till höstens regionläger i Umeå.

Freja Strömberg är född 2005, men har redan fått landslagsledningens ögon på sig. Nu till veckan, 23-29 juli i Trollhättan, väntar ett träningsläger med U13-landslaget.

– Det skall bli jätteroligt att få träffa alla igen. Jag har lärt känna några tjejer under de SJT-tävlingar jag spelat, berättar Freja som spelar fotboll i HSK F05 vid sidan av badmintonspelandet.

Racketsporten är dock nummer ett. Fullt naturligt eftersom hennes sex år äldre bror Ludvig satsat på just den sporten sedan flera år tillbaka.

– Tur att Ludvig kan ge Freja en bra sparring. Min egna amatörnivå räcker inte till längre, medger pappa Henrik och skrattar.

Strömberg tillägger dock snabbt att klubben har det väl beställt med duktiga tjejer på frammarsch:

– Ja, för första gången någonsin har vi fått med tre tjejer från HBMK till höstens regionsläger. Förutom Freja har systrarna Isabell och Rebecka Näslund fått varsin inbjudan till Umeå-lägret i augusti. Det känns som ett kvitto på att vi gör någonting rätt i vår träningsfilosofi.

Ledarsidan i HBMK är också ovanligt stark.

– Vi har en väldigt duktig tränartrio i Tomas Näslund, Stefan Gunnarsson och Roger Lundgren – men vi är flera som hjälper till med lite av varje. Ja, jag skulle nog säga att vi har det ovanligt bra beställt av vuxna kring badmintonsporten i Härnösand som nu, säger Henrik Strömberg som fungerar som kontaktperson i klubben.

Freja Strömberg är bara 11 år, men har redan blivit uttagen till U13-landslagets läger.

För att vässa formen till landslagslägret har Freja med flera kört badminton två gånger i veckan inne i Öbacka Sportcenter, tisdagar och torsdagar.

Men det har ofta blivit något ytterligare pass också.

– Ja, man vill ju komma väl förberedd till landslagslägret, svarar Freja som är en av tolv tjejer som valts ut av förbundskaptenen Thomas Csiffary.

Åtta av dem är födda 2004 – Freja är en av fyra födda 2005. De övriga tre är Linn Adolfsson-Funk - Täby BMK, Elin Öhling - Örebro samt Elin Ryberg - BMK Racket (Alingsås).

På U13-lägret finns även tolv killar födda 2004-2005 och dessa skall drillas med tre pass/dag.

Puh.

Tur att Freja verkligen gjort hemläxan grundligt under sommaren...

BILDSPEL + TEXT: Härnösand BMK tog hem prestigepriset i den egna Öbackasmashen

Läs även: Tidigarelagd fjäderbollsfest – 233 spelare gör upp i helgens Öbackasmashen

Läs även: Trivsamt och socialt i Friska Viljor Badminton: "Ungdomarna ska känna att det ger ett mervärde att komma hit"

Mer läsning

Annons