Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bad tidning förstöra dokument - igen

Annons

Det brittiska regeringen bad The New York Times att förstöra kopior av dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt. De brittiska myndigheterna utreder om dokumenten kan bryta mot landets terrorlagar.

Det handlar om över 58 000 sidor av hemligstämplat material, som bland annat innehåller känslig information om brittiskt-amerikanskt underrättelsesamarbete.

Den brittiska tidningen The Guardian, som gjort de flesta avslöjandena kring Snowdens läckta dokument, har tidigare berättat att man den 20 juli på myndigheternas begäran förstörde flera hårddiskar med Snowden-materialet. Två dagar senare informerade tidningen myndigheterna om att samma material också fanns hos The New York Times och den oberoende journalistgruppen Propublica.

Tystnad

Sedan dröjde det över tre veckor innan brittiska myndigheter kontaktade den amerikanska tidningen och bad de ansvariga förstöra materialet, hävdar The Guardians redaktör Alan Rusbridger. Förfrågan ska ha mötts med tystnad från The New York Times redaktör Jill Abramson. Ingen har hittills kontaktat Propublica.

En hårddisk med materialet beslagtogs tidigare i augusti från David Miranda, som är partner till en av The Guardians journalister. Båda har samarbetat med Snowden. Under en genomresa tidigare i augusti kvarhölls Miranda nio timmar på flygplatsen Heathrow med hänvisning till landets terrorlagar. Han har nu inlett en rättsprocess mot brittiska myndigheter om huruvida kvarhållandet var lagenligt.

Brådska

Enligt Rusbridger har myndigheternas ursäkt för gripandet baserats på att det var "ytterst brådskande" att utreda vad det läckta materialet innehåller. Men agerandet mot de amerikanska medierna motsäger det argumentet, menar han.

Den brittiska polisen har hittills bara lyckats återskapa 75 dokument ur det krypterade materialet. De utreder om hanteringen av Snowden-materialet kan bryta mot brittiska antiterrorlagar.

Mer läsning

Annons