Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bachelet storfavorit inför Chile-val

Annons

På söndagen går chilenarna till vallokalerna för att välja en ny president.

Men valet är inte bara ett val mellan vänster och höger, utan ett val mellan två historiska motpoler i den forna diktaturen.

Storfavorit inför valet är den 62-åriga barnläkaren och socialdemokraten Michelle Bachelet, som styrde landet 2006-2010.

Mot henne står åtta andra presidentkandidater, men hårdast motstånd väntas hon få av Evelyn Matthei, från den sittande presidenten Sebastian Piñeras högerparti.

Chiles ekonomi har blomstrat de senaste åren, men inkomstskillnaderna är stora och landet har skakats av våldsamma studentprotester. Medan Matthei förespråkar sänkta skatter för företag, så vill Bachelet i stället höja dem, för att finansiera sociala reformer och en avgiftsfri högskola.

Men sprickan mellan de båda huvudkandidaterna spänner inte bara mellan höger och vänster, utan har historiska rötter som sträcker sig till Augusto Pinochets militärkupp 1973.

Båda är döttrar till höga generaler i det chilenska flygvapnet, som före kuppen var nära vänner och döttrarna lekte med varandra. Men medan Fernando Matthei kom att tillhöra Pinochets innersta krets, så ställde sig Alberto Bachelet på Salvador Allendes sida och torterades till döds, i källaren till den flygvapenakademi som Matthei var chef för.

Mer läsning

Annons