Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bach i Multrå kyrka

Johann Sebastian Bach – den femte evangelisten – gav oss en andlig upplevelse under eftermiddagskonserten i Multrå kyrka med Nordiska Kammarensemblen.

Både originalverk av Bach, hyllningar till honom och verk, som inspirerats av honom. Flöjtisten Patrik Wendel introducerade konserten genom att berätta om de olika verken. Konserten började med ett koralpreludium ”O Gott du frommer Gott” av Johannes Brahms.

Vi fick höra ett fantastiskt klarinettsolo av Tomé Dávila Cacheda i Bela Kovács ”Hommage à J.S. Bach”, briljant pianospel av Mona Kontra i Robert Schumanns ”Fughette i d-moll”. Det välkända stycket ”Air” förde tankarna till Beppe Wolgers godnattsagor. Kammarensemblens elva medlemmar är alla solister, på ett eller annat sätt, i denna konsert, även om Sanna Salomaas oboesolo var speciellt liksom Malin Höglunds kontrabassolo.

Andrea Tarrodi, född 1981, Nordiska Kammarorkesterns composer in residence, har tillägnat J.S.Bach, född 1685, stycket ”Nocturne over B A C H” som framfördes av Mona och Richard Kontra. Hela konserten genomsyrades av lugn och harmoni. På Patrik Wendels uppmaning väntade vi med applåderna till konsertens slut, vilket bidrog till den ”andliga” upplevelsen.

Ulla Thorsell Östlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel