Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Azerisk ledare kan få styra länge

Annons

Författningsdomstolen i Azerbajdzjan har godkänt att det får hållas en folkomröstning om att presidenten kan få sitta hur länge som helst på sin post.

Regeringen har föreslagit att författningens klausul att presidenten bara får sitta vid makten i två mandatperioder stryks. Det banar i teorin väg för att Azerbajdzjan får en president som sitter hela livet ut.

Närmast ska nu parlamentet rösta om huruvida en folkomröstning ska hållas, och i så fall när. Det kan förmodas vara en ren formalitet, eftersom en stor majoritet står bakom den nuvarande presidenten Ilham Aliyev.

Enligt de föreslagna grundlagsändringarna ska president- och parlamentsval kunna skjutas upp om landet befinner sig i krig.

För två månader sedan omvaldes Aliyev till en andra mandatperiod med 88 procent av rösterna. De största oppositionspartierna bojkottade valet med motiveringen att myndigheterna trakasserade oppositionella och tystade medierna. Internationella observatörer sade att valet "inte helt" levde upp till de demokratiska kraven.

Ilham Aliyev har styrt olje- och gasrika Azerbajdzjan sedan 2003. Han efterträdde sin far Heydar Aliyev som dominerat den före detta sovjetrepublikens politik i 30 år.

Mer läsning

Annons