Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axfood höjer utdelningen

Annons

Dagligvarujätten Axfood, med butikskedjorna Willys och Hemköp, gjorde en oväntat stark avslutning på fjolåret och styrelsen föreslår höjd utdelning till ägarna.

Axfood redovisar en vinst före skatt på 337 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 250 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Aktieanalytikerna hade spått en vinst på 325 miljoner kronor före skatt, enligt Reuters. Omsättningen steg till 9 550 miljoner kronor, från 9 252 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 15 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 12 kronor per aktie.

"Mycket talar för att det börjar ljusna för svensk ekonomi under 2014, men det är en försiktig optimism då det kvarstår många osäkerhetsfaktorer i omvärlden", skriver Axfoods koncernchef Anders Strålman i en kommentar.

Han tillägger att Axfood räknar med fortsatt stabil utveckling för dagligvaruhandeln, med hög konkurrens och en matprisinflation i nivå med fjolåret.

"Under året kommer fler butiker att moderniseras och tio nya att öppna. Investeringarna under 2014 beräknas uppgå till 700-800 miljoner kronor", skriver Strålman, som har som mål att 2014 års resultat ska överträffa fjolårets.

Mer läsning

Annons