Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal öppnar för mer olja från Iran

Annons

Det kan exporteras betydligt mer olja från Iran framöver, efter helgens uppgörelse om sanktionslättnader. Men det väntas inte ge någon särskilt hård prispress på oljeprodukter.

Uppgörelsen om sanktionslättnader för Iran, i utbyte mot att landets regering avbryter omstridda delar av sitt utvecklingsprogram för landets kärnkraft, tryckte ned oljepriset på världsmarknaden på måndagen.

Initialt föll priset med cirka 3 dollar per fat för ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brent-olja nästa månad. Men i måndagens eftermiddagshandel hade nedgången krympt till omkring 2 dollar, vilket innebär ett pris på cirka 109 dollar per fat. Det kan jämföras med prisnivåer på över 117 dollar per fat i höstas och årslägsta under 100 dollar per fat i april.

I första hand handlar det om en så kallad priskorrigering, då marknaden dagarna före uppgörelsen befarat att det inte skulle bli något avtal alls.

Ser man på snittpriset förra veckan jämfört med i dag är det på ungefär samma nivå, säger Ulf Svahn, vd på den svenska oljeindustrins branschorganisation SPBI.

Någon omedelbar exportökning från Iran väntas inte. Och även om Iran, med hjälp av investeringar, på sikt kan lyfta produktionen innebär detta inte per automatik att utbudet på världsmarknaden ökar, enligt Svahn.

Han räknar med att Saudiarabien i ett sådant läge drar ned sin export lika mycket - för att hålla volymen olja på marknaden och priserna stabila.

TT: Så det blir ingen billigare bensin av det här?

Jag tror inte det kommer att påverka. Då måste vi se att nya volymer kommer ut på marknaden och det tror inte jag på.

Iran tävlar med Irak om andraplatsen när det gäller kända oljereserver. Två års skärpta sanktioner mot landet har dock mer än halverat Irans oljeexport, vilket beräknas ha kostat 80 miljarder dollar (cirka 530 miljarder kronor) i förlorade oljeintäkter.

Mer läsning

Annons