Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal med löfte att staten driver Midlanda

Det finns ett avtal som säger att staten förbundit sig att stå för drift och underhåll av Midlanda flygplats. Det har nu Härnösands kommun hittat. Men vad avtalet betyder rent juridiskt vet man inte idag.

Annons

– Vi ska nu ta reda på vad avtalet har för betydelse, säger Göran Hådén (MP), biträdande kommunalråd i Härnösand.

Det var för några veckor sedan som man i Örnsköldsvik upptäckte ett gammalt avtal som stipulerade att staten lovar att driva flygplatsen så länge som det finns ett behov av den. Detta intresserade bland annat Härnösands kommun.

– Vår arkivarie har nu gått igenom vårt arkiv och vi har hittat en kopia på ett liknande avtal, säger Göran Hådén.

Av avtalet framgår det att staten lovar att stå för flygplatsens kostnader.

Stefan Berggren, kommunarkivarie i Härnösand har hittat några ledtrådar:

Härnösand och Timrå godkände genom ett avtal att Sundsvall fick ingå avtal för samtliga tre med Kungliga Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen om en flygplats.

Sundsvall tecknade avtal med Kungliga Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen och i paragraf fem står det att Kronan bestrider kostnaderna för flygplatsens drift och underhåll.

– "Bestrider" är gammal avtalssvenska och avser att man tar på sig kostnaderna, konstaterar Stefan Berggren.

Ett problem är att man bara har en kopia av avtalet inget original.

– Vi har bara avskrift av avtalet, enligt avskriften torde originalen finnas hos Kungliga Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen och Sundsvalls kommun. Alltså måste man vända sig till Sundsvall för att skaka fram ett original.

Eftersom det finns ett riksdagsbeslut om att staten inte längre ska vara huvudman för flygplatserna är det oklart vad avtalet har för juridisk innebörd.

– Vi ska nu låta våra jurister titta på det här, säger Fred Nilsson (S) kommunalråd.

Det handlar om miljonbelopp.

– Det är ju också många miljoner som står på spel, så även om det visar sig vara en mindre chans så kan det ju vara värt att ta den, säger Göran Hådén.