Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlyssning dominerade nordiskt möte

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt vet inte om han är avlyssnad av NSA. Och han vill inte spekulera.

Det var i korthet statsministerns budskap efter sitt första möte med Norges nytillträdda statsminister Erna Solberg (Høyre) på måndagen.

Presskonferensen i Oslo efter de bådas första bilaterala möte efter Solbergs seger i det norska stortingsvalet i september överskuggades av de många uppgifterna om den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s övervakning av miljoner européers telefonsamtal, däribland höga statsledare som förbundskansler Angela Merkel.

Jag vet inte om jag varit avlyssnad och jag vill inte spekulera, sade Reinfeldt till journalisterna.

Hans norska värdinna var mera talför. Solberg avslöjade bland annat att hon givit den norska ambassadören i Washington i uppdrag att ta upp "vår berättigade oro" med amerikanska myndigheter.

När vi nu är nära allierade kan en sådan övervakning på hög nivå uppfattas som respektlös, sade Solberg.

Reinfeldt betonade å sin sida behovet av en underrättelsetjänst och konstaterade också att "det finns fler som övervakar i världen".

Vi har varit mycket öppna med att vi samarbetar med andra. Vad för slags information som får plockas ut är är hårt reglerat, sade Reinfeldt, dock utan att nämna NSA vid namn.

Även Danmark vill veta mer om NSA:s övervakning.

Jag har tagit upp detta med president Obama så det finns ingen i Washington som kan tvivla på vad jag eller Danmark anser om detta, förklarade statsminister Helle Thorning-Schmidt efter sitt eget möte med Solberg.

Reinfeldt och Thorning-Schmidt skyndade sedan vidare med Solberg till det nordisk-baltiska statsministermötet, där Östersjöfrågor, energisamarbete och säkerheten i norra Europa väntas finnas på dagordningen. Politikerveckan i Oslo fortsätter de närmaste dagarna med Nordiska rådets höstsession.

Mer läsning

Annons