Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avled av cancer i donerad lunga

Annons

En brittisk soldat avled i lungcancer sedan han vid en lungtransplantation fått en storrökares lungor.

Soldaten tjänstgjorde i Irak efter den allierade invasionen 2003, men sändes hem 2005 sedan han fått en icke närmare angiven lungsjukdom, dock inte lungcancer, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Sjukdomen hindrade andningen och 2007 fick han nya lungor. Vad han inte visste var att donatorn var en storrökare som rökt flera paket om dagen.

Soldaten drabbades nu i stället obotlig lungcancer och avled i februari 2008.

Det ansvariga sjukhuset medger att de flesta organdonatorer över huvud taget är rökare men att alla organ undersöks noga innan de godkänns för donation.

Men man påpekar också att det genomfördes 146 lungtransplantationer i fjol i Storbritannien och att 84 patienter avled medan de stod på väntelistan.

Om vi sorterade ut alla donatorer som varit rökare så skulle antalet lungtransplantationer ha blivit mycket lägre, säger en sjukhustalesman.