Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avkodade betalkanaler på tv:n – Ö-viksbo döms till fängelse och krävs på miljoner i skadestånd

Vid en husrannsakan fann polisen avancerad avkodningsutrustning i Örnsköldsviksbons lägenhet. Nu döms mannen till att betala miljonskadestånd efter att han i flera år har erbjudit billigare betal-kanaler till sina "kunder".

En man i 25-årsåldern stoppades av polis i februari misstänkt för att ha kört bil påverkad av droger. Händelsen ledde fram till en husrannsakan i mannens bostad där polisen fann så väl en cannabisodling som avancerad avkodningsutrustning.

I ett förrådsutrymme i 25-åringens hem hittade polisen två datorer med fyra kortläsare anslutna till varje dator. Åtta tv-kort, fyra från varje tv-bolag, var anslutna till kortläsaren och polisen fattade misstanke om att mannen ägnat sig av avancerad avkodning av betal tv-kanaler. En tjänst som han sedan under flera års tid har erbjudit sina ''kunder'' mot en mindre summa.

Läs mer: Avkodade betalkanaler på tv:n – man från Örnsköldsvik krävs på miljoner i skadestånd

Vid förhör har mannen förklarat bygget med att det var ett examensarbete – samtidigt har polisen hittat mängder av betalningar och mejlkonversationer som bevisar motsatsen. Mannen har även berättat att han inte minns allt då han har dåligt minne till följd av sitt narkotikamissbruk.

Målsägande är två tv-företag som tillhandahåller tv-sändningar med villkorad tillgång mot betalning, men männen har alltså använt tjänsterna utan att betala för sig. Med hjälp av avkodningsutrustningen har de kunnat se sändningarna gratis.

Nu döms sex av mannens ''kunder'' för att ha dragit nytta av avkodningsutrustningen då de kunnat se betal-tv kanaler billigt. Männen döms till dagsböter och de ska även betala mindre summor i skadestånd till de två tv-företagen.

Huvudmannen, en man i 25-årsåldern som är hemmahörande i Örnsköldsvik, döms till sex månader fängelse för rattfylleri, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Förutom fängelsestraffet döms han till att betala 1,7 miljoner i skadestånd till de två tv-bolagen.