Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avicii: Vi ville provocera

Annons

Efter att ha erövrat världen med debutalbumet "True" återvänder dj-stjärnan Avicii till Sverige. Den 28 februari spelar han på Tele 2 Arena i Stockholm.

Det finns ingenting större än att spela på hemmaplan, säger han till TT.

Det har varit ett osannolikt år för Tim "Avicii" Bergling. För närvarande ligger hans hitlåt "Wake me up" fyra på den amerikanska singellistan - den högsta placering en svensk låt har haft sedan Ace of Base "The sign" från 1993.

Storspelning i Stockholm

Nu kommer dj-stjärnan hem för en spelning på den 28 februari på Tele 2 Arena i Stockholm.

Det finns ingenting större än att spela på hemmaplan! Den spelningen har jag verkligen längtat efter, säger han i en mejlintervju med TT.

Tim Berglings resa från välkänd dj till global hitmaskin påbörjades i våras. Under den gigantiska housefestivalen Ultra i Miami släppte han fram ett bluegrassband med fioler och banjos på scen för att spela den nya låten "Wake me up".

Reaktionerna efteråt var stundtals hånfulla.

När jag, tillsammans med Mike Einziger och Aloe Blacc, skrev låten visste jag att vi hade skapat någonting nytt och unikt. När vi premiärspelade den fick vi givetvis blandad respons men det var ett fullt medvetet beslut av mig och min manager och meningen att provocera, säger han.

Kritikerkåren oense

Provokationen gick hem. Låten är en av de mest spelade i världen i år och fler låtar från "True", som släpptes i september, har legat högt på världens topplistor. Men även om lyssnarna var lyriska väckte plattan en hätskt debatt bland landets kritiker. Dagens Industri, Upsala Nya Tidning och TT gav skivan en femma i betyg medan Dagens Nyheter och Nya Wermlands-Tidningen ansåg att den var värd en tvåa.

TT: Varför tror du att housemusiken är så omtvistad?

Jag visste inte om det faktiskt, men det är ju trist. Jag antar att det i så fall beror på att vissa är kritiska till hur snabbt musikbranschen utvecklas och hur den elektroniska musiken på kort tid har fått ett större inflytande än för bara några år sedan. Alla kanske helt enkelt inte förstår den men det finns ju en anledning till att det är så populärt världen över.

Pengarna flödar in

Det som är populärt säljer och de som säljer populära saker blir rika. Hur mycket Avicii har tjänat det senaste året är oklart men enligt magasinet Rolling Stone får han omkring 1,6 miljoner kronor per spelning, vilket skulle göra honom till en av Sveriges mest förmögna musiker.

Jag och min manager återinvesterar en hel del av pengarna i att ta varumärket vidare genom olika projekt. Dessutom skänker vi en hel del till välgörenhet. Jag tror faktiskt inte att någon ur det 'nya' musikgardet har givit bort så stor andel av sin intäkter som mig och min manager Ash, säger Tim Bergling.

TT: Hur gör du för att hålla fötterna på jorden?

Det är viktigt att hålla kontakt med vänner och familj även om det kan vara svårt med ett hektiskt schema. Mitt crew och management är dessutom väldigt "down to earth" så det hjälper.

Mer läsning

Annons