Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avhopp är inte samma sak som tomma stolar

Det gläder mig att Anders Bergman och 5i12 arbetar mot det utanförskap som orsakats av de nuvarande riksdagspartiernas valhänta och ogenomtänkta politik. Sverigedemokraterna vill nämligen införa en ansvarsfull migrationspolitik, som bidrar till att alla människor ges en ärlig möjlighet att delta i samhällslivet, vilket också borde vara vad 5i12 vill åstadkomma.

Bergmans påstående att Sverigedemokraterna ifrågasätter 5i12-rörelsens rätt att inta en kritisk hållning till politiska partier ställer jag mig däremot tvekande inför. Varken jag eller SD har någonsin ifrågasatt detta. Däremot kan det ifrågasättas om 5i12 verkligen är partipolitiskt obundna, då de enligt ÖA's artikel "utbildar" alla de nuvarande politiska partierna i Örnsköldsviks kommunfullmäktige, i en politisk fråga med udden riktad mot Sverigedemokraterna.

Angående avhopp och tomma stolar så vet säkert 5i12 att skälet till denna problematik är mer komplex än vad de vill ge sken av. För det första är avhopp inte alltid detsamma som tomma stolar. I så fall skulle det idag finnas över 2200 tomma stolar i landets fullmäktigeförsamlingar. För det andra erhöll SD mandat i en rad kommuner där vi inte hade några registrerade representanter. För det tredje har en betydande andel av avhoppen bestått av personer som själva skrivit sina namn på valsedlar utan anknytning till partiet. Dessutom finns det ingen möjlighet att efterhandsnominera partimedlemmar till de platser som faktiskt står tomma.

Det handlar alltså om egenskaper hos det svenska valsystemet som gör att Sverigedemokraterna för närvarande inte kan besitta alla mandat som vi erhöll i förra valet. Genom att fokusera på detta riktas uppmärksamheten bort från de sakpolitiska frågorna. Något som uppenbarligen passar 5i12 alldeles utmärkt.

Stefan Sundberg

Sverigedemokraterna Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel