Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgiftsfria bussar i Härnösand blir verklighet i höst – men oppositionen kritisk

Snart kan alla Härnösandsbor åka avgiftsfri buss. Det fattas några politiska beslut. Men majoriteten är överens alla busstrafik inom kommunen ska vara avgiftsfri.

Avgiftsfri buss kommer att gälla alla bussar som trafikerar kommunen, inte bara innerstadsbussarna. Det gäller dock inte linjer som trafikerar flera kommuner som exempelvis linjerna 10, 100, 90 eller 201. Härnösands kommun kommer att använda statliga pengar till detta. Pengar som är avsatta för att för att hantera flyktingsituationen.

Susanne Sjöstedt: Är bussar flyktingpolitik?

– Mycket glädjande att vi nu har tagit ett stort steg mot införandet av en avgiftsfri kollektivtrafik i Härnösand. Det är en social investering som kommer alla Härnösandsbor till gagn. Ur ett integrationsperspektiv är det avgörande att man kan röra sig enkelt inom kommunen, även om man inte har bil. Därför är det relevant att vi använder en del av flyktingmedlen till detta projekt, säger Ingrid Nilsson (V), gruppledare i kommunstyrelsen

Dels finns det asylsökande i Utansjö och dels finns det planer på ett mer akut boende som kan komma att hamna utanför centralorten.

Kommunledningen vill dock inte särbehandla nyanlända.

– Därför måste alla kommuninvånare få samma möjlighet att åka utan att betala, säger Amanda Lind, kommunalråd (MP).

Kommunen satsar 1,35 miljoner till finansiering av avgiftsfri kollektivtrafik från och med hösten. För införande av avgiftsfri kollektivtrafik krävs dock att kommunfullmäktige senare i vår tar ett sådant principiellt beslut efter att samhällsnämnden utrett frågan vidare.

– Under hösten räknar vi med att förslaget ska kunna träda kraft, säger Fred Nilsson, kommunalråd (S).

Samtidigt som man arbetar med avgiftsfri buss pågår ett arbeta att utöka busstrafiken i Härnösands kommun.

Oppositionen är kritiskt till att använda pengar ämnade till att åtgärda flyktingsituationen till avgiftsfri busstrafik.

– Vadå gratis kollektivtrafik? Det hjälper väl inte upp flyktingsituationen. Det här är långsökt, säger Anders Gäfvert (M), som liksom samliga representanter för allianspartierna (M), (C), (L) och (KD) i stället vill använda de statliga flyktingpengarna på annat sätt än till busstrafik.

Läs mer:

Om busstrafik