Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även partierna tycker att gratis är gott

125 miljoner valsedlar ska tryckas för ett val där drygt 3,5 miljoner väljare kommer att rösta.

Annons

Inför Europaparlamentsvalet trycker Valmyndigheten upp 125 miljoner valsedlar – trots att knappt 3,5 miljoner svenskar uppskattas komma iväg till en vallokal.

Värst är Sverigedemokraterna som beställt maxantalet valsedlar som de kan få upptryckta gratis – 22 miljoner stycken!

9,5 går åt bara genom att partiet planerar att skicka två valsedlar till varje svenskt hushåll – resten plockade partiet ut "eftersom vi har möjligheten att göra det", förklarar SD-pressekreteraren Martin Kinnunen till Dagens Nyheter.

Kinnunen lägger dock till att SD "egentligen tycker att det är idioti med så många valsedlar".

Näst värst är sossarna som vill ha 16 miljoner valsedlar. Det är 20 valsedlar per väljare som röstade på partiet i förra Europaparlamentsvalet… Det gäller att sikta högt.

Demokratin kostar. Inte bara i tid och energi av enträgna fritidspolitiker, utan i faktiska pengar. Kommunfullmäktige, kommunala nämnder, kommunstyrelsen, landstingsfullmäktige, landstingets nämnder, riksdag och regering – lokaler, handläggare och arvoden.

Och kostnaderna för själva valen. Valsedlar och sånt där.

Visst skulle man kunna lägga till alla pengar partierna själva satsar på sina valkampanjer, det är trots allt helt uppseendeväckande summor. 340 miljoner kronor – lågt räknat.

Vi skulle kunna räkna med det extra anslag som riksdagen brukar tilldela sig själva för särskilda informationskampanjer – 2006 fick riksdagspartierna dela på 50 miljoner extra.

Vi skulle kunna plussa på med extrakostnaderna för mediebevakningen och kampanjresurserna hos facken och Svenskt Näringsliv och andra intresseorganisationer.

Sammantaget lär vi nå upp över miljarden.

I relation till det kan statens kostnader för genomförandet av de allmänna valen kännas som en spottstyver.

Statsvetaren Henrik Oscarsson redovisade för ett par år sedan siffrorna för 2006 års val då Valmyndighetens kostnader för att planera och genomföra valen uppgick till 250 miljoner.

I år är det Europaparlamentsval, så släng på en rund summa till.

Då kan onekligen 6 miljoner för upptryckandet av valsedlarna kännas som en spott i sjön.

Men 125 miljoner upptryckta valsedlar till ett val där färre än fyra miljoner väljare beräknas rösta väcker onekligen känslan att för många partier tycker att "gratis är gott".