Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även bögar får bli blodgivare

Även män som har sex med män ska få lämna blod i framtiden, givet att det har gått minst ett år sedan det senaste samlaget. Socialstyrelsen har beslutat att häva det nuvarande totalförbudet för homo- och bisexuella män som blodgivare, rapporterar Sveriges Radios P 3 Nyheter.

De nya föreskrifterna börjar gälla från och med den 1 mars nästa år, bekräftar Monica Axelsson på Socialstyrelsen för TT.

Enligt det förslag som Socialstyrelsen skickade på remiss skulle män som har sex med män få vänta i minst ett halvår innan de kunde ge blod.

TT: Varför ändras karenstiden till ett år?

Man kan säga att det var ett sätt att möta de synpunkter som lämnades in, säger Monica Axelsson.

Förslaget fick kritik från majoriteten av remissinstanserna i våras. Läkemedelsverket påpekade att om män som har sex med män tillåts donera plasma så kommer inte längre läkemedel som innehåller plasma från svenska blodcentraler att godkännas för försäljning enligt gällande EU-direktiv.

Som det ser ut i dag måste det kanske bli så att blodcentralerna har två linjer där de spärrar plasman från män som har sex med män så att den inte går vidare till industrin, säger Monica Axelsson.

Det tar visserligen en tid, några veckor efter smittotillfället, innan sexuellt överförda virus som hiv och hepatit visar sig i provsvaren. Men det är för den skull inte medicinskt motiverat att ha ett permanent förbud mot blodgivning från män som har sex med män, enligt Socialstyrelsen.

TT: Men man skulle ju kunna säga att det inte är medicinskt motiverat med så lång karenstid som ett helt år heller?

Det är för att tydligt markera att det måste ha gått lång tid (efter senaste samlaget), säger Monica Axelsson.

Via blodcentraler och via enkätsvar har det framkommit att många män har lämnat blod trots förbudet.

Folk har inte talat sanning, säger Monica Axelsson.