Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avdraget som försvann

Alla boende i Sollefteå och inlandsdelarna av Örnsköldsviks kommun har en förändring i årets deklaration som inte är av det positiva slaget och inte heller finns medtaget bland nyheter i Dags att deklarera.

Den höjning av grundavdraget på 5 000 kronor som infördes till förra årets deklaration har nu försvunnit.

Bert Stenmark i Junsele som varit observant nog att upptäcka den lilla detaljen har försökt få besked om varför det extra grundavdraget kom till och varför det försvann.

- Jag är pensionär och det extra avdraget innebar närmare tvåtusen i reda pengar, säger Bert Stenmark.

Grundavdraget varierar beroende på inkomst och ska ses som ett skatteutjämnande belopp. Den förra regeringen med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet la 2006 fram ett förslag, som sedan också genomfördes, om ett extra grundavdrag för de som bor i stödområde A som omfattar Norrlands inland samt delar av Dalarna och Värmland.

Avdraget infördes som en kompensation för ökade utgifter på grund av områdets geografiska förutsättningar men långa avstånd och de energi- och miljöskattehöjningar som då infördes.

- Det som är så konstigt är att det inte står någonstans att avdraget försvunnit, säger Bert Stenmark.

/Allehanda.se