Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avanzas vinst ökar

Nätmäklaren Avanza redovisar en vinst före skatt på 78 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med en vinst före skatt på 50 miljoner kronor under samma kvartal året före.

"Vi har enligt plan minskat kostnaderna med 13 procent under året, börsuppgången har gett rejäl medvind och nettosparandet hos Avanza Bank har varit rekordhögt under året", skriver Avanzas vd Nicklas Storåkers i en kommentar.

Han beskriver förutsättningarna som goda för att under 2010 uppnå det långsiktiga målet om en vinsttillväxt på 15-20 procent, "givet en normal börsutveckling".

Räntenettot föll från 44 miljoner till 29 miljoner kronor, medan courtage, netto, steg från 62 till 83 miljoner kronor. Lyfte gjorde även fondprovisioner, upp från 7 till 17 miljoner kronor.

Intäkterna totalt steg med 17 procent till 145 miljoner kronor.

Avanzas styrelse föreslår en höjd utdelning på 8 kronor per aktie, vilket kan jämföras med 6 kronor per aktie året före.