Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Autoliv höjer prognos rejält

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv skriver upp sin prognos för försäljning och vinst för fjärde kvartalet. Bra drag i Kina har överträffat förväntningarna samtidigt som behovet av att fylla på lagren av bilar har visat sig vara större än väntat, anger ledningen som orsak.

Koncernen räknar nu med en organisk försäljningstillväxt på minst 20 procent och att rörelsemarginalen före omstruktureringskostnader stiger till minst 9 procent. I början av kvartalet räknade ledningen med en organisk försäljningstillväxt på drygt 10 procent och en rörelsemarginal på minst 7 procent.

Autolivs vd Jan Carlson vill trots fredagens prognoshöjning inte blåsa faran över för bilindustrin. Han räknar med en nedgång i den globala bilproduktionen under första kvartalet 2010 jämfört med årets fjärde kvartal, bland annat då behovet av att fylla på lagren minskar.

Bakom prognoshöjningen ligger en bättre tillväxt, framförallt i Kina. Och en stark mix i vår plattform i Kina. Men även en bättre försäljning i övriga världsdelar, som Nordamerika och Europa, säger Carlson. Man bygger lager i Nordamerika. I november såldes 10,5 miljoner bilar i Nordamerika, medan produktionen var 11,5 miljoner bilar. Det produceras mer bilar än vad som säljs, tillägger han.

TT: Är det en vändning vi ser nu?

Det är i alla fall en återuppbyggnad. Det är svårt att bedöma om det har vänt.

För att dra säkra slutsatser måste man vänta "en bit in i 2010", enligt Carlson.

Baksmällan från incitamentsprogrammen (skrotningspremier) har vi inte sett hittills. Om den kommer i kvartal ett (2010) vet vi inte än. Men vi ser att försäljningen i kvartal ett (2010) är lägre än vad kvartal fyra (2009) är. Fast det beror också på säsongseffekter.