Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Australiska psykkurser skärskådas

Annons

Ett självmord för fyra år sedan i Australien har väckt uppmärksamhet kring landets självhjälpskurser och fått ledande psykiatrer att kräva hårdare regler kring dem.

I fokus står självhjälpsprogrammet Turning Point ("Vändpunkt"), där deltagarna hjälps att återfalla i sin barndoms hjälplöshet och sårbarhet - en för många psykiskt mycket pressande upplevelse.

Det var några dagar efter en sådan kurs i december 2005 som 34-åriga Rebekah Lawrence, vanligen tystlåten och tillbakadragen, började bli upprörd och rabbla smädelser och glåpord. Hon sjöng med barnröst, klädde av sig, skrek "jag älskar er" och hoppade ut från ett kontorshus i Sydney.

Obduktionen klarlade att Lawrence hade varken alkohol eller droger i blodet, och utredaren Malcolm MacPherson påpekar nu att hennes återgång till barndomsstadiet styrdes av icke-professionella kursledare.

"Allt tyder på att hennes dödshopp från fönstret var en tragisk kulmen på en tilltagande psykos med ursprung i den självutvecklingskurs som kallas Turning Point", skriver MacPherson.

Australiens och Nya Zeelands psykiatersamfund stöder hans krav på starkare styrning av självhjälpsindustrin och menar att det länge har funnits frågetecken kring flera kursprogram.

Vi har sett att somliga organisationer använder vissa processer som faktiskt skadar människor, säger samfundets ordförande Louise Newman. De kan börja utforska psykologiska frågor som de inte är kvalificerade att hantera.

Rebekah Lawrence hade veterligen inte plågats av några mentala störningar före kursen, och Newman säger att hennes fall visar vådan av oreglerad psykoterapi.

Om folk vill gå på sådana där kurser har de i alla fall rätt att få veta om de som driver dem är ansedda och kompetenta.