Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Auschwitz-skylten stals för pengar

Annons

Polisen slår nu fast att motivet till stölden av den ökända Auschwitz-skylten var ekonomiskt och inte politiskt.

Vi kan berätta att ingen av de fem är medlemmar i någon nynazistisk grupp, de var otvivelaktigt ute efter pengar, sade polischefen i Krakow, Andrzej Rokita på en presskonferens enligt Reuters.

De fem gripna männen är i åldrarna 20 till 39 år gamla. Polisen försöker nu fastställa om männen agerade på någons uppdrag eller inte.

Polsk statlig tv rapporterade på måndagen att skylten, med de tyska nazisternas motto "Arbeit macht frei" (Arbete ger frihet), var sönderskuren i tre bitar när den återfanns i ett hus i norra Polen. För många utgör skylten en symbol för Hitler-regimens folkmord och brott mot mänskligheten under Förintelsen då sex miljoner judar dödades.

Stölden i fredags utlöste en strid ström av fördömanden runt om i världen, från judiska grupper, Förintelse-överlevare och politiska ledare i många länder.