Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auktioner ska ge bättre aktiehandel

Annons

För att få fart på handeln har Stockholmsbörsen börjat med dagliga auktioner i småbolagsaktier. Problemet är att få känner till denna förändring.

Stockholmsbörsen är uppe på rekordnivåer, men haussen gäller främst storbolagen. Att omsättningen är dålig i aktier i mindre bolag är ett problem som börsen har dragits med länge. I många småbolagsaktier görs det affärer så sällan som varannan vecka.

För att förbättra likviditeten för den här typen av aktier införde Stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX för en månad sedan schemalagda auktioner mitt på dagen.

Vi har velat fokusera på små och medelstora bolag därför att det är de som kommer att generera tillväxt och de jobb som vi behöver i Sverige framgent. Vi vill bidra till detta genom att skapa bättre förutsättningar för en god likviditet i den här typen av aktier, säger Magnus Billing, vd för Nasdaq OMX Stockholm.

Men än så länge har inte auktionerna gjort något större avtryck. Intresset är minst sagt klent; endast två procent av alla affärer sker under auktionerna, enligt siffror från Avanza.

Börsen har informerat banker och mäklare om det här, men bankerna har inte skickat vidare den informationen till sina kunder, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Mer läsning

Annons